Топло вријеме

Ево када стиже пијесак из Сахаре

  • Извор: Телеграф
  • 06.02.2024. 14:10

Наставља се веома топло вријеме у Србији, а таква временска ситуација очекује нас и у наредном периоду. У Србији ће и данас бити сунчано и веома топло за ово доба године. Максимална температура биће од 16 до 22°C, у Београду до 20°C.

Дуваће појачан западни и југозападни ветар, на сјеверу Војводине и на истоку Србије јак. Вјетар ће бити фенског ефекта.

Иначе, Србија ће се налазити између ниског притиска са сјевера и сјевероистока, због снажног циклона који ће се премијештати преко сјевера Европе ка Русији. Истовремено, југозападно од нашег подручја очекује се поље високог ваздушног притиска, уз стабилно и сунчано вријеме.

Србија ће под утицајем веома топле ваздушне масе бити све до средине фебруара, а најтоплије ће бити наредних дана, уз температуре и изнад 20°C, у петак и до 22-23°C, локално у Подрињу због фенског ефекта ветра и до 24°C.

До петка се очекује углавном сунчано или умјерено облачно, а током викенда слиједи наоблачење.

Србија ће у петак и током викенда бити под утицајем веома снажног циклона са запада Европе и Атлантика, док се истовремено у централном Медитерану очекује формрирање секундарног циклона. Усљед овакве ситуације очекује се веома вјетровито вријеме. У већем дијелу Србије дуваће јак јужни и југозападни вјетар, у кошавском подручју југоисточни. На планинама и на југу Баната очекују се олујни удари ветра од 80 km/h.

Осим веома топле ваздушне масе, са сјевера Африке у склопу снажног јужног струјања очекују се и честице пустињског песка из Сахаре. Њих ће подићи јак ветар из Сахаре и то високо у атмосферу, да би оне потом преко Медитерана и југозапада Европе стигле и до нашег подручја. Ова ситуација условиће да атмосфера буде замућена, а у вријеме падавина да оне садрже честице пијеска и да буду прљаве, што се сматра потпуно природном и уобичајеном појавом при актуелним временским условима.

Не очекују се велике количине песка над нашим подручјем, а знатно више биће их над централним и западним Медитераном.

Осјетнији пад ваздушног притиска биће увод у промјену времена, па се почетком следеће седмице очекује и јаче наоблачење са кишом. Према тренутној прогнози, остаће и даље релативно топло, па ће максимална температура за викенд бити од 15 до 20°C, у понедјељак око 15°C, да би потом услиједио постепени пад. Ипак, остало би и даље натпросјечно топло вријеме, уз температуре око 10°C и уз кишу, а снијег би падао само на вишим планинама.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: