Од јуче доступне

Докторица Ећим Злојутро за АТВ: Трудничке књижице јединствене и за приватне и за државне установе

  • Извор: АТВ
  • 15.10.2024. 10:42

Проф. др Весна Ећим Злојутро, начелник Клинике за гинекологију и акушерство УКЦ-а Републике Српске, рекла је за АТВ да су трудничке књижице, које су од јуче доступне трудницама у Републици Српској, већ у дистрибуцији и да се преузимају у надлежним домовима здравља.

Циљ је, каже докторица Ећим Злојутро, да све амбуланте у Републици Српској имају идентичну трудничку књижицу.

"Захваљујући Фонду здравственог осигурања смо добили те књижице, у које су уврштене све смјернице које се препоручују у Европској унији", истакла је др Ећим Злојутро.

Трудничка књижица ће имати основне податке о самој мајци, свим њеним ранијим обољењима, о претходним трудноћама, ако их је било.

„У Европској унији су у ту књижицу додали и дијете, са вакцинацијама до 5. године. Мајка у било коју земљу кад дође са трудничком књижицом има све податке која она не мора да зна а уједно може и да заборави нешто. Циљ нам је управо био да уврстимо све те ствари које су нам битне за саму трудницу, њену бебу те да на крају имамо документ који се тиче порођаја“, рекла је Ећим Злојутро.

Трудничка књижица важи само за тренутну трудноћу и она је јединствена за цијелу Српску, без обзира да ли трудноћа и прегледи, па и сам порођај, раде у приватној или државној установи. 

Докторица Ећим Злојутро је рекла да се већ врши дистрибуција књижица у домовима здравља.

„Циљ нам је да то буде сада и у свакој болници, да први преглед буде уписан у ту књижицу. Труднице ће то добијати код гинеколога који их буде прегледао“, навела је Ећим Злојутро.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Бизнис клуб

    ''‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.