Породична љубав

Добојка наставила дединим и очевим стопама: Анита је први женски кондуктер у Жељезницама Српске након 30 година

  • Извор: Новости.рс
  • 14.08.2024. 16:52

Велика је љубав према жељезници, која се преноси с кољена на кољено у мојој породици. Сви су жељезничари и та породична љубав је остала и код мене.

Овако почиње своју причу двадесетогодишња Добојка Анита Љубичић Кршић. Родом је из Текућице, а завршила је Саобраћајну и електро школу у Добоју, смјер техничар жељезничког саобраћаја. Анита је једини женски кондуктер на Жељезницама Републике Српске, а то се није десило посљедњих 30 година.

Њеног деду Бору, који је радио на контактној мрежи на жељезници, сви памте, и са поносом кажу "То је био наш пријатељ", а њеног оца Душка, пословођу на контактној мрежи, поштују, и надалеко уважавају његово мишљење.

Познато ко је ухапшен са Бегановићем: Осумњичени за криминал ”високе разине”

Познато ко је ухапшен са Бегановићем: Осумњичени за криминал ”високе разине”

- Тата је најзаслужнији што сам овдје, то је прво његов остварен сан, па онда мој. Тата каже: "Јел могуће да се за мјесец дана ниједном нисам пожалила, да ти је нешто тешко да радиш", њима је то било фасцинантно - каже Добојка, и са сузама у очима се сјећа свог деде, који би данас био најпоноснији на њу.

Максималну подршку има и од мужа Александра

- Веома је поносан на мене, свјестан је свега, некада се догоди да дођем касно кући, али он је увијек ту, дође по мене, довезе ме на посао кад год треба - додаје Анита.

Анита је тек на почетку своје каријере, млада је, а посао кондуктера каже да јој није тежак, и да се сјајно уклопила, како са колегама, тако са путницима.

У возу се увијек дешавају догодовштине, и једна вожња од два сата и 30 минута на релацији Добој - Бањалука, довољна је да вам се на путу деси нешто занимљиво. Анита возом путује одмалена, и како каже свједочила је различитим причама.

- Увијек сам била редовни путник, возом сам одмалена путовала, и тако сам ишла у школу сваки дан, у ту се увијек нешто дешава и увијек неке приче од кондуктера, па од путника, а најзанимљивије ситуације ми се дешавају сада како радим као кондуктер. Када наиђем на старије људе, питају "Па јел' могуће да си ти кондуктер?", јер сам женско, онда застанем са њима, попричам са свима. Углавном су позитивне реакције кад ме путници виде у униформи. Откако сам почела да радим, нисам имала лоше искуство - прича Анита за коју колеге, а и путници имају ријечи хвале.

(Извор/Фото: Новости.рс)

Пратите нас и путем Вибера

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.