Горњи Вијачани

До краја године завршетак главних радова на обнови Ступља, уз помоћ предсједника Српске

  • Извор: СРНА
  • 08.09.2024. 16:21

Главни радови на обнови манастира Ступље у Горњим Вијачанима код Прњавора, који су почели прије три деценије, требали би бити завршени до краја године, чиме ће манастирски комплекс бити заокружен у цјелину, а током данашње посјете предсједника Републике Српске Милораду Додику исказана му је захвалност за помоћ и подршку у обнови и развоју ове светиње.

Градоначелник Прњавора Дарко Томаш истакао је да је Ступље центар духовности вијачанског краја, Прњавора и општине Челинац, те захвалио предсједнику Републике Српске за помоћ и подршку пружену у обнови и развоју манастира, која је, како је навео, само у овој години била већа од 100.000 КМ.

"Хвала и архиепископу и митрополиту бањалучком Јефрему за сву љубав, труд и пажњу коју улаже да се данас овдје окупљамо и дружимо. Увјерен сам да ће вријеме пред нама донијети да још више заједно помажемо своју православну цркву, али и цијели народ овог краја", рекао је Томаш новинарима.

Додик: Манастир Ступље - доказ прегалаштва

Додик: Манастир Ступље - доказ прегалаштва

Синђел Георгије, сабрат манастира Ступље, рекао је да би главни радови на обнови манастира Ступље у Горњим Вијачанима код Прњавора, који су почели прије три деценије, требали бити завршени до краја године, чиме ће манастирски комплекс бити заокружен у цјелину.

Он је подсјетио да су темељи манастира откривени у марту 1994. године након чега је изграђен, али обнова још траје.

"Ове године смо освештали новоизграђену капелу кулу ротонду, параклис који је посвећен Преподнобном Симеону Столпнику и ту се чува икона Пресвете Богородице Портаитиса коју смо добили из манастира Ивирон са Свете Горе", рекао је синђел Георгије новинарима.

Он је најавио да ће у суботу, 14. септембра, на дан славе капеле бити служено празнично богослужење, а Света литургија почеће у 10 часова.

"Позивамо вјернике који су у могућности да дођу да заједно прославимо славу капеле. Данас смо имали велику част да нас посјети предсједник Републике Српске Милорад Додик, што је веома значајно, како за наше братство, тако и за народ у Горњим Вијачанима, манастирску парохију", истакао је синђел Георгије.

Додик се уписао у Књигу Јеванђеља у Манастиру Ступље

Додик се уписао у Књигу Јеванђеља у Манастиру Ступље

У манастирској порти у току је изградња ладаре за одмор.

Данашњој литургији у манастиру Ступље у Горњим Вијачанима, осим предсједника Српске, присуствовали су и министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Златан Клокић, архиепископ и митрополит бањалучки Јефрем, те челни људи Прњавора и Челинца.

Литургији у Ступљу присуствовао је и начелник општине Челинац Владо Глигорић, који је подсјетио да се манастир административно налази у општини Челинац, а парохијски на подручју Прњавора.

"Ступље је лијеп комплекс који из дана у дан привлачи све више вјерника. Осим овог прелијепог здања важно је да овдје имамо живу цркву око које се окупља српски народ, чува и јача православље и вјера се његује у манастиру", рекао је Глигорић.

Манастир Ступље у Горњим Вијачанима посвећен је Светом арханђелу Михаилу. У писаним изворима први пут се помиње у 15. вијеку.

Завод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Републике Српске регистровао је манастир Ступље као споменик културе Републике Српске друге категорије. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ вијести

    ‘АТВ вијести

  • 20:00 Хотел Београд (12+)

    Хотел Београд (12+)

  • 21:00 Одметница (12+)

    Одметница (12+)

  • 22:00 Персона (16+)

    Персона (16+)

  • 23:00 Страначка хроника

    Страначка хроника