Gornji Vijačani

Do kraja godine završetak glavnih radova na obnovi Stuplja, uz pomoć predsjednika Srpske

  • Izvor: SRNA
  • 08.09.2024. 16:21

Glavni radovi na obnovi manastira Stuplje u Gornjim Vijačanima kod Prnjavora, koji su počeli prije tri decenije, trebali bi biti završeni do kraja godine, čime će manastirski kompleks biti zaokružen u cjelinu, a tokom današnje posjete predsjednika Republike Srpske Miloradu Dodiku iskazana mu je zahvalnost za pomoć i podršku u obnovi i razvoju ove svetinje.

Gradonačelnik Prnjavora Darko Tomaš istakao je da je Stuplje centar duhovnosti vijačanskog kraja, Prnjavora i opštine Čelinac, te zahvalio predsjedniku Republike Srpske za pomoć i podršku pruženu u obnovi i razvoju manastira, koja je, kako je naveo, samo u ovoj godini bila veća od 100.000 KM.

"Hvala i arhiepiskopu i mitropolitu banjalučkom Jefremu za svu ljubav, trud i pažnju koju ulaže da se danas ovdje okupljamo i družimo. Uvjeren sam da će vrijeme pred nama donijeti da još više zajedno pomažemo svoju pravoslavnu crkvu, ali i cijeli narod ovog kraja", rekao je Tomaš novinarima.

Dodik: Manastir Stuplje - dokaz pregalaštva

Dodik: Manastir Stuplje - dokaz pregalaštva

Sinđel Georgije, sabrat manastira Stuplje, rekao je da bi glavni radovi na obnovi manastira Stuplje u Gornjim Vijačanima kod Prnjavora, koji su počeli prije tri decenije, trebali biti završeni do kraja godine, čime će manastirski kompleks biti zaokružen u cjelinu.

On je podsjetio da su temelji manastira otkriveni u martu 1994. godine nakon čega je izgrađen, ali obnova još traje.

"Ove godine smo osveštali novoizgrađenu kapelu kulu rotondu, paraklis koji je posvećen Prepodnobnom Simeonu Stolpniku i tu se čuva ikona Presvete Bogorodice Portaitisa koju smo dobili iz manastira Iviron sa Svete Gore", rekao je sinđel Georgije novinarima.

On je najavio da će u subotu, 14. septembra, na dan slave kapele biti služeno praznično bogosluženje, a Sveta liturgija počeće u 10 časova.

"Pozivamo vjernike koji su u mogućnosti da dođu da zajedno proslavimo slavu kapele. Danas smo imali veliku čast da nas posjeti predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, što je veoma značajno, kako za naše bratstvo, tako i za narod u Gornjim Vijačanima, manastirsku parohiju", istakao je sinđel Georgije.

Dodik se upisao u Knjigu Jevanđelja u Manastiru Stuplje

Dodik se upisao u Knjigu Jevanđelja u Manastiru Stuplje

U manastirskoj porti u toku je izgradnja ladare za odmor.

Današnjoj liturgiji u manastiru Stuplje u Gornjim Vijačanima, osim predsjednika Srpske, prisustvovali su i ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Zlatan Klokić, arhiepiskop i mitropolit banjalučki Jefrem, te čelni ljudi Prnjavora i Čelinca.

Liturgiji u Stuplju prisustvovao je i načelnik opštine Čelinac Vlado Gligorić, koji je podsjetio da se manastir administrativno nalazi u opštini Čelinac, a parohijski na području Prnjavora.

"Stuplje je lijep kompleks koji iz dana u dan privlači sve više vjernika. Osim ovog prelijepog zdanja važno je da ovdje imamo živu crkvu oko koje se okuplja srpski narod, čuva i jača pravoslavlje i vjera se njeguje u manastiru", rekao je Gligorić.

Manastir Stuplje u Gornjim Vijačanima posvećen je Svetom arhanđelu Mihailu. U pisanim izvorima prvi put se pominje u 15. vijeku.

Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske registrovao je manastir Stuplje kao spomenik kulture Republike Srpske druge kategorije. 

Pratite nas i putem Vibera