Директор Свјетског такмичења јаких алкохолних пића у Бриселу - Спиритс селекшн бај Конкур мондијал де Брисел Улрик Нијс изјавио је у интервјуу Срни да му је било огромно задовољство што је прошлог мјесеца у Лакташима могао да присуствује Првом националном фестивалу домаћих ракија "Ракије Српске", који га је импресионирао.
Нијс је истакао да је то било много више од самог фестивала ракије, јер је више личио на "гурмански" фестивал који наглашава богато насљеђе Републике Српске и БиХ.
"Богатство изложених производа било је импресивно и свакако укусно! Комбиновање локалне ракије и деликатеса било је одличан начин да се ојача идентитет фестивала и повећа привлачност догађаја широј публици. Када је о ракији ријеч, свакако сам био импресиониран квалитетом и разноврсношћу производа", ракао је Нијс.
Он је оцијенио да је, када је ријеч о логистици фестивала, био веома добро организован, храна и бесплатна вода били су лако доступни посјетиоцима, а асортиман изложених производа био је веома импресиван.
Као чест посјетилац фестивала алкохолних пића широм свијета, Нијс је истакао да можда постоје области за које сматра да би се могле побољшати, као што је освјетљење, јер је прилично брзо пао мрак, што је отежавало процјену визуелних особина пића, док би мало више свјетла помогло.
"Различите штандове требало је мало јасније раздвојити јер би то би помогло у протоку и препознатљивости бренда", оцијенио је Нијс.
Он је навео да, као бивши бармен са репутацијом, увијек обраћа пажњу на жестока пића и њихову компатибилност у коктелима, односно шта локални бармени раде са ракијом, како је мијешају, јер сматра да ракија има велики потенцијал у том домену и волио би да се то може показати.
ЈОШ ВИШЕ СЕ ЗАЉУБИО У РАКИЈУ И БАЊАЛУКУ
"Веома важан аспект који је био невјероватно похвалан за овај фестивал били су гости. Фестивали алкохолних пића увијек су веома деликатни за балансирање: бесплатни алкохол и гужва углавном нису добра комбинација! Био сам импресиониран да је, упркос великој гужви, све прошло невјероватно глатко. Ово довољно говори о људима који су присуствовали. Сви су били невјероватно љубазни и лијепо се понашали, упркос томе што су служене ракије", рекао је Нијс.
Он је истакао да се слободно може рећи да се још више заљубио у ракију и Бањалуку.
БУДУЋНОСТ РАКИЈЕ - ПРЕПРЕКЕ КОЈЕ TРЕБА ПРЕВАЗИЋИ
Нијс је истакао да је увјерен да за ракију постоји будућност и додао да је овај фестивал учврстио његово мишљење, али да постоје препреке које треба превазићи.
На првом мјесту су, указао је, едукација и видљивост, јер је ван својих географских граница ракија углавном непозната, а шљивовица углавном погрешно схваћена.
Он је истакао да су простор воћних жестоких пића увелико заузеле Француска и Њемачка, које су се веома добро снашле у посједовању категорије, а француски бренди калвадос има већу репутацију од шљивовице и код потрошача и код бармена, што није логично.
"То показује како, када се ради заједно и уз помоћ владе и повезане фондације за подршку, категорија може да расте изван својих граница. `Заједно смо јачи` - свакако важи и за жестока пића. Други примјер би био ирски виски. Ова категорија се бори да оде даље од `Џејмсона` и `Бушмилса` и себи изгради име. Радећи заједно и сложно, они полако добијају пажњу коју заслужују", рекао је Нијс.
Према његовим ријечима, баланс цијене и квалитета иду у прилог ракије.
"Балкан је благословен обиљем одличних сировина и у стању је да произведе одличан воћни дестилат по веома конкурентној цијени. Постоји прилика да се ово искористи, али као што сам већ навео, потенцијални потрошачи треба да знају о категорији и о њеном квалитету. Јасно је да смо у раној фази експанзије ракије, али ако се усвоји јединствен приступ, репутација може само расти", нагласио је у интервјуу Срни директор Свјетског такмичења жестоких алкохолних пића у Бриселу.
Према његовим ријечима, ракија има потенцијал да избјегне замке других алкохолних дестилата, као што је страшни ритуал "послије вечере", а француски калвадос и остале ракије /на француском "окс де вис"/ боре се да се отресу тог позиционирања.
"Ако ракија може да заузме позицију у савременијим обрасцима потрошње /миксологија, на примјер/, могла би да прође веома добро. Има занат, насљеђе и квалитет да до тога дође", указао је Нијс.
СВЈЕТСКО ТАКМИЧЕЊЕ ЈАКИХ ПИЋА
Нијс је истакао да су Свјетско такмичење јаких алкохолних пића буквално "Уједињене нације жестоких пића" и много више од самог такмичења, јер је то платформа за образовање, подршку и умрежавање.
Он је рекао да не постоји друго такмичење широм свијета које уједињује толико стручњака различитих националности да процијене тако широк спектар алкохолних пића, те подсјетио да су прошле године имали нешто мање од 2.800 узорака из више од 60 земаља које је оцјењивало 150 судија, а да је само 30 одсто узорака награђено медаљама, што значи да медаље имају веома велику вриједност.
Према његовим ријечима, не само да су медаље са овог такмичења знак квалитета, него таква награђена жестока пића имају могућност да буду присутна на разним сајмовима у Европи под кишобраном Свјетског такмичење јаких алкохолних пића, уз друге додате услуге.
"Ми смо једино путујуће такмичење жестоких пића на свијету. Сваке године идемо у другу државу, приказујући дестилационо насљеђе земље домаћина, што је одлична прилика и за наш жири и за нашег домаћина да уче и подучавају! На то смо веома поносни", истакао је Нијс.
О ФОНДАЦИЈИ "КУЛТУРА РАКИЈА" ИЗ БАЊАЛУКЕ
Нијс сматра да је постојање Фондације "Култура ракија", која је посвећена очувању вјековне традиције и умјетности прављења и испијања ракије у Републици Српској, веома важно за развој тог жестоког пића и да је у великој мјери корак у правом смјеру.
"Способност постављања стандарда квалитета и обезбјеђивања њиховог поштовања од суштинског је значаја за развој било које категорије жестоких пића: француски армањак, коњак и тако даље, имају развијене производне и оперативне смјернице за своја алкохолна пића. Алкохолна пића су много више од течности у чаши. Она су продужетак културе земље, израз њеног гостопримства и њен незванични амбасадор. Због тога је веома важно обезбиједити да дају праву слику", навео је Нијс.
Он је подсјетио да су деценије требале да прођу да се текила отресе ритуала "соли и лимуна", који је у извјесној мјери и даље присутан.
"Знам многе произвођаче текиле који стењу од бола на сам помен соли и лимуна. Ово су деценије изгубљене у исправљању неправде, а не у фокусирању на раст. Рад са фондацијом као што је ваша избјећи ће такве грешке и – као што је претходно поменуто – обезбиједити да сви произвођачи ракије буду на правом путу", рекао је Нијс у интервјуу за Срну.