Успјешне акције прикупљања крви

Дарујте крв - спасите живот

  • Извор: АТВ
  • 28.10.2023. 08:45

Бити добровољни давалац крви је привилегија, располажете највећим богаством - здрављем и у могућности сте да неком спасите живот, кажу добровољни даваоци крви, који су се одазвали акцији даривања ове драгоцијене течности на Сокоцу.

"11 пут дајем крв. Разлог је хуманост и прије свега је добро због мог здравља", каже добровољни давалац крви.

"Почела сам прво да дајем са 18 година, што препоручујем младим људима. Стварно је велика хуманост у томе и посебно у посљедње вријеме са овим несрећама и ево чујем, доста операција има и треба да се помогне. Послије неки период нисам давала крв, дјеца, мале бебе и сада ево опет свака четири мјесеца".

"Девети пут дајем крв. Мотив давања, мислим да треба свако да. То је драгоцијена течност која је некоме потребна".

Овом даривању крви одазвао се и новинар Радио – телевизије Источно Сарајево Милош Маловић. Милошу је ово шеснаести пут да дарује крв, а како и сам каже, увијек се одазове на овакве акције, јер овим хуманим дјеловањем спашавамо много живота. 

"16. пут дарујем драгоцјену течност. Препоручио бих свима који су здрави и који су у могућности да дарују крв, јер то има више бенефита. Ако дарујете крв, ослобођени сте партиципације и не дај Боже неких болничких трошкова. Такође, даровање крви је један хуман позив, помажете некоме и у свако доба можете некоме да спасите живот, па чак кажу да једна доза може да спаси више живота", рекао је новинар Радио – телевизије Источно Сарајево Милош Маловић.

За ову акцију пријавило се 77 лица, од којих је скупљено 56 доза крви, рекла је Госпава Пејић, предсједник Удружења добровољних давалаца крви Сарајевско-романијске регије које је одрганизовало ову акцију.

"Од 56 добровољних давалаца крви нико није рекао дајем за овог или оног, него су просто људи дошли, пружили руку и дали ту драгоцијену течност за некога коме је то најпотребније. Ми у смислу давалаштва највише и цијенимо и поштујемо такав став сваког добровиљног даваоца. Сви они знају да се могу обратити нашем Удружењу у случају да њиховој фамилији, њима затреба крв. Ми ћемо увијек наћи начина да ријешимо и помогнемо", рекла је Госпава Пејић, предсједник Удружења добровољних давалаца крви Сарајевско-романијске регије.

Овом акцијом употпуниће се резерве крви на трансфузији болнице „Србија“. Како поручују из болнице, имају бигату резерву позитивних, али им недостаје негативних крвних група.

"Ова акција је планирана акција коју организује Удружење добровољних даваоца крви, која ће омогућити нашој трансфузији, пацјентима који се лијече у Болници „Србија“, да као и у протеклом периоду, да се нешто безбрижније припремају за оперативне захвате. Што се тиче резерви, могу рећи да су оне заиста добре што се тиче позитивних крвних група, а што се тиче рхд негативних, њих је увијек мање, јер је мањи број и давалаца који су негативни. Тако да, са данашњом акцијом ћемо употпунити и те резерве крви", рекла је Јелена Стојановић, шеф службе за транцфузију крви болнице "Србија" Источно Сарајево.

У овој општини, за кратко вријеме, организоване су чак двије веома успјешне акције прикупљања крви, једна у организацији Црвеног крста општине Соколац, односно њиховог Актива добровољни давалаца и друга у организацији Удружења добровољних давалаца крви Сарајевско-романијске регије.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Путуј, пробај, заволи (Р)

    '‘Путуј, пробај, заволи (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.