Uspješne akcije prikupljanja krvi

Darujte krv - spasite život

  • Izvor: ATV
  • 28.10.2023. 08:45

Biti dobrovoljni davalac krvi je privilegija, raspolažete najvećim bogastvom - zdravljem i u mogućnosti ste da nekom spasite život, kažu dobrovoljni davaoci krvi, koji su se odazvali akciji darivanja ove dragocijene tečnosti na Sokocu.

"11 put dajem krv. Razlog je humanost i prije svega je dobro zbog mog zdravlja", kaže dobrovoljni davalac krvi.

"Počela sam prvo da dajem sa 18 godina, što preporučujem mladim ljudima. Stvarno je velika humanost u tome i posebno u posljednje vrijeme sa ovim nesrećama i evo čujem, dosta operacija ima i treba da se pomogne. Poslije neki period nisam davala krv, djeca, male bebe i sada evo opet svaka četiri mjeseca".

"Deveti put dajem krv. Motiv davanja, mislim da treba svako da. To je dragocijena tečnost koja je nekome potrebna".

Ovom darivanju krvi odazvao se i novinar Radio – televizije Istočno Sarajevo Miloš Malović. Milošu je ovo šesnaesti put da daruje krv, a kako i sam kaže, uvijek se odazove na ovakve akcije, jer ovim humanim djelovanjem spašavamo mnogo života. 

"16. put darujem dragocjenu tečnost. Preporučio bih svima koji su zdravi i koji su u mogućnosti da daruju krv, jer to ima više benefita. Ako darujete krv, oslobođeni ste participacije i ne daj Bože nekih bolničkih troškova. Takođe, darovanje krvi je jedan human poziv, pomažete nekome i u svako doba možete nekome da spasite život, pa čak kažu da jedna doza može da spasi više života", rekao je novinar Radio – televizije Istočno Sarajevo Miloš Malović.

Za ovu akciju prijavilo se 77 lica, od kojih je skupljeno 56 doza krvi, rekla je Gospava Pejić, predsjednik Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi Sarajevsko-romanijske regije koje je odrganizovalo ovu akciju.

"Od 56 dobrovoljnih davalaca krvi niko nije rekao dajem za ovog ili onog, nego su prosto ljudi došli, pružili ruku i dali tu dragocijenu tečnost za nekoga kome je to najpotrebnije. Mi u smislu davalaštva najviše i cijenimo i poštujemo takav stav svakog dobroviljnog davaoca. Svi oni znaju da se mogu obratiti našem Udruženju u slučaju da njihovoj familiji, njima zatreba krv. Mi ćemo uvijek naći načina da riješimo i pomognemo", rekla je Gospava Pejić, predsjednik Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi Sarajevsko-romanijske regije.

Ovom akcijom upotpuniće se rezerve krvi na transfuziji bolnice „Srbija“. Kako poručuju iz bolnice, imaju bigatu rezervu pozitivnih, ali im nedostaje negativnih krvnih grupa.

"Ova akcija je planirana akcija koju organizuje Udruženje dobrovoljnih davaoca krvi, koja će omogućiti našoj transfuziji, pacjentima koji se liječe u Bolnici „Srbija“, da kao i u proteklom periodu, da se nešto bezbrižnije pripremaju za operativne zahvate. Što se tiče rezervi, mogu reći da su one zaista dobre što se tiče pozitivnih krvnih grupa, a što se tiče rhd negativnih, njih je uvijek manje, jer je manji broj i davalaca koji su negativni. Tako da, sa današnjom akcijom ćemo upotpuniti i te rezerve krvi", rekla je Jelena Stojanović, šef službe za trancfuziju krvi bolnice "Srbija" Istočno Sarajevo.

U ovoj opštini, za kratko vrijeme, organizovane su čak dvije veoma uspješne akcije prikupljanja krvi, jedna u organizaciji Crvenog krsta opštine Sokolac, odnosno njihovog Aktiva dobrovoljni davalaca i druga u organizaciji Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi Sarajevsko-romanijske regije.

Pratite nas i putem Vibera