СПЦ

Данас је свети Прокопије: Ово никако немојте да радите!

  • 21.07.2024. 08:00

Српска православна црква и вјерници данас прослављају светог Прокопија, једног од огњених светаца. Његов дан се светкује као један од 18 "запречитих" дана у години када се одлажу сви тежи и важнији послови.

Свети Прокопије потиче из Јерусалима. Име му је било Неаније. Када је порастао видио га је цар Диоклецијан и толико га је заволио да га је одмах узео у свој двор, гдје је био при његовој војсци. Када је Диоклецијан одлучио да прогони хришћане, послао је Неанија у Александрију с једним војним одредом и наредио им да затру тамошње хришћане.

Трамп шокирао Америку, открио ужасан детаљ који је претходио покушају атентата!

Трамп шокирао Америку, открио ужасан детаљ који је претходио покушају атентата!

На том путу једне ноћи догодио се јак земљотрес и Неаније је чуо Божији глас. Тај доживљај потпуно је промијенио живот војводе Неанија. Тражио је да му направе онакав крст какав је видио.

Умјесто да крене на хришћане он је с војском ипак кренуо против Агарјана, и као побједник ушао је у Јерусалим гдје је мајци рекао да је сада хришћанин.

Мучен је и бачен у тамницу гдје му се опет јавио Христ који га је крстио и дао му име Прокопије. Јавно је исповједио своју вјеру, знајући да ће бити погубљен. Упокојио је се 303. године.

Обичаји и вјеровања

У неким дијеловима Србије данашњи дан се посебно празнује због здравља дјеце, док се у неким данас забрањује купање.

Каменоресци, бунарџије и рудари празновали су овај дан као славу својих заната. Избјегавају се свађе и псовање. У неким српским крајевима сматра се да је овај дан погодан за свадбе, јер Свети Прокопије походи и благосиља младенце.

Куће спасене од ватре, Хеликоптерски сервис и даље на терену

Куће спасене од ватре, Хеликоптерски сервис и даље на терену

Вјеровање каже да се на Светог Прокопија се не ваља купати на ријеци, избјегава се копање, чак и сахрањивање. Кажу на данашњи дан "не ваља бости" ни земљу, ни платно, јер није добро због уједа змија.

Још прије Немањића у Нишу је постојао манастир Светог Прокопија, у ком се чувала рука светитеља. Светиња је касније, кад су Турци заузели Ниш, пренесена у Прокупље, које је и добило име по овом мученику. Судбина моштију није позната од 18. вијека.

Пратите нас и путем Вибера

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Гола наука, документарни програм

    ' Гола наука, документарни програм

  • 11:30 Серија: Црна Гуја (12+) (Р)

    '''Серија: Црна Гуја (12+) (Р)

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина