SPC

Danas je sveti Prokopije: Ovo nikako nemojte da radite!

  • 21.07.2024. 08:00

Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas proslavljaju svetog Prokopija, jednog od ognjenih svetaca. Njegov dan se svetkuje kao jedan od 18 "zaprečitih" dana u godini kada se odlažu svi teži i važniji poslovi.

Sveti Prokopije potiče iz Jerusalima. Ime mu je bilo Neanije. Kada je porastao vidio ga je car Dioklecijan i toliko ga je zavolio da ga je odmah uzeo u svoj dvor, gdje je bio pri njegovoj vojsci. Kada je Dioklecijan odlučio da progoni hrišćane, poslao je Neanija u Aleksandriju s jednim vojnim odredom i naredio im da zatru tamošnje hrišćane.

Tramp šokirao Ameriku, otkrio užasan detalj koji je prethodio pokušaju atentata!

Tramp šokirao Ameriku, otkrio užasan detalj koji je prethodio pokušaju atentata!

Na tom putu jedne noći dogodio se jak zemljotres i Neanije je čuo Božiji glas. Taj doživljaj potpuno je promijenio život vojvode Neanija. Tražio je da mu naprave onakav krst kakav je vidio.

Umjesto da krene na hrišćane on je s vojskom ipak krenuo protiv Agarjana, i kao pobjednik ušao je u Jerusalim gdje je majci rekao da je sada hrišćanin.

Mučen je i bačen u tamnicu gdje mu se opet javio Hrist koji ga je krstio i dao mu ime Prokopije. Javno je ispovjedio svoju vjeru, znajući da će biti pogubljen. Upokojio je se 303. godine.

Običaji i vjerovanja

U nekim dijelovima Srbije današnji dan se posebno praznuje zbog zdravlja djece, dok se u nekim danas zabranjuje kupanje.

Kamenoresci, bunardžije i rudari praznovali su ovaj dan kao slavu svojih zanata. Izbjegavaju se svađe i psovanje. U nekim srpskim krajevima smatra se da je ovaj dan pogodan za svadbe, jer Sveti Prokopije pohodi i blagosilja mladence.

Kuće spasene od vatre, Helikopterski servis i dalje na terenu

Kuće spasene od vatre, Helikopterski servis i dalje na terenu

Vjerovanje kaže da se na Svetog Prokopija se ne valja kupati na rijeci, izbjegava se kopanje, čak i sahranjivanje. Kažu na današnji dan "ne valja bosti" ni zemlju, ni platno, jer nije dobro zbog ujeda zmija.

Još prije Nemanjića u Nišu je postojao manastir Svetog Prokopija, u kom se čuvala ruka svetitelja. Svetinja je kasnije, kad su Turci zauzeli Niš, prenesena u Prokuplje, koje je i dobilo ime po ovom mučeniku. Sudbina moštiju nije poznata od 18. vijeka.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: