Očekuje se rod od 200.000 tona

Cijena pšenice 30-35 pfeninga po kilogramu

  • Извор: АТВ
  • 31.05.2023. 19:20

Cijena pšenice ove godine mogla bi da bude između 30 i 35 pfeninga po kilogramu. Očekuje se rod od oko 200.000 tona, najviše će biti u Semberiji, Posavini i Lijevče polju.

Da cijena nije ni blizu prošlogodišnje priznaje ministar Savo Minić ali kaže postoji niz objektivnih razloga za to.

"Neki, polutačni podaci govore da bi cijena pšenice mogla biti između 30-35 pfeninga, što je skoro pa duplo manje nego prošle godine", kaže ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Savo Minić.

Poljoprivrednici ipak vjeruju u onu staru da kišna godina nikad nije gladna godina. Od poljoprivrede žive godinama, a i ovogodišnje padavine su dočekali spremni pa se kažu nadati najbolje.

"Ja ću reći da sam svoje iskustvo primjenio, a i pomoć iz Ministarstva poljoprivrede. Kada smo obilazili njive radili smo zaštite lista, zaštite klasa, ovdje tri puta. Ja sam na svojim njivama radio dva puta izvršio zaštitu. Računam, da će biti roda. Po sadašnjim njivama i gledajući trebao bi biti dobar, jer kaže stari narod „Kišna godina nije nikad gladna godina", kaže Đuro Cvijić, ratar.

U strno žito u ovom kraju uloženo je mnogo truda, rađene su sve agrotehničke mjere prevencije kako bi se spriječile bolesti uzrokovane poplavama.

"Radili smo dva tretmana da zaštitimo list i ovaj sad zadnji zaštita klasa, mislimo da je to na neki način spasilo ogled. Uslovi za razvoj bolesti ove godine su bili jako povoljni, a onaj ko nije radio zaštitu mislim da će doći u probleme", kaže Aleksandar Majkić, stručni saradnik za oglede u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. 

Ovakva savjetovanja i ogledna polja pomoći će poljoprivrednim proizvođačima u pronalasku najboljih poljoprivrednih kultura otpornih na vlagu, vjetar, kišu i prilagodivim sastavu zemljišta.

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм