Hercegovina

Bukti požar na obroncima planine "Baba" kod Gacka

  • Izvor: ATV
  • 15.07.2024. 19:10

Danima bukti požar na obroncima planine „Baba“ kod Gacka. Teren je težak pa su gatački vatrogasci bespomoćni. Srećom, ponovo su brzo reagovali iz Helikopterskog servisa Srpske.

„Mi smo gasili požar juče prije podne i u večernjim časovima i uspjeli smo ga poprilično lokalizovati, čak jutros nije bilo ni vatre ni dima, međutim, opet sam dobio informaciju da se ponovo pojavio požar na istom tom području“, rekao je Boban Kusturić, direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske.

Zatražena je pomoć iz Srbije ali sarajevska politika je i ovdje umiješala prste. Ministarstvo inostranih poslova ignorisalo je zahtjev da djeluje srpski helikopter. O štetama i sudbini ljudi tog kraja očito ih nije briga. Zato im Kusturić poručuje.

„Volio bih da poručim ljudima iz MIP-a da puste nas profesionalce da radimo svoj posao da spašavamo ono što se spasiti može jer mi rizikujemo svoje živote i svoje resurse isto tako i kolege iz Srbije koji treba da dođu da ne bi ova sela bila ugrožena. Volio bih da naglasim da se radi o selima Ključ i Fazlagića kula to su bošnjačka mjesta, mi ne dijelimo ljude ni na koji način“, izjavio je Kusturić.

Požari u Gacku buknuli su subotu, vatrogasci nisu dozvolili da vatra uđe u sela i ugrozi domaćinstva. Nadležni sigurni da je požar podmetnut,

„Definitivno je uzrok ljudski faktor jer nije bilo vremenskih nepogoda, nije bilo pada dalekovoda tako da je definitivno ljudski faktor uzrok i jednom i drugom požaru“, istakao je Aleksa Vučković, komandir TVSJ Gacko.

 „Ja ću tražiti od nadležnih institucija da se provede istraga i zaista ako to bude ljudski faktor da se pojedinci kazne onako kako treba“, rekao je Ognjen Milinković, načelnik Gacka.

Ne igrajte se sa vatrom i ove godine poručuju iz Policijske uprave Trebinje. Za ATV Jovana Cvijetić kaže, zakon je jasan i neodgovorni pojedinci neće biti pošteđeni.

„Apelujemo na građane da ne bacaju opuške, da ne pale vatru, da ne čiste korov. Takođe ovu priliku bih iskoristila da sve podsjetim da je Zakonom iz 2019. godine jasno naloženo da se ne može paliti korov ili bilo kakav drugi poljoprivredni otpad bez prethodnog obavještavanja vatrogasne jedinice. Kazne su od 100 do 1000 maraka“, navela je Jovana Cvijetić, portparol PU Trebinje.

Vatra je i prethodnih godina harala hercegovačkim vrletima. Iza sebe je ostavila pustoš i haos, napravila je milionsku finansijsku štetu, ipak ona ekološka je daleko  veća.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: