Његослав Лукић

"Борба против свињске куге још траје"

  • Извор: СРНА
  • 30.07.2024. 14:46

Ситуација са афричком кугом свиња од почетка године је много повољнија него лани, али нема мјеста за опуштање јер борба још траје, те се позивају фармери да своје животиње обиљеже, поручио је данас у Бањалуци помоћник министра за ветеринарство Републике Српске Његослав Лукић.

Лукић је навео да су резултати контрола из претходног мјесеца показали неколико спорадичних појава свињске куге.

- У Власеници смо имали на два имања појаву ове болести, прије десетак дана у Доњем Жабару на мањој фарми свиња, те у Бијељини, гдје смо забиљежили илегалан промет свиња, а контролом је утврђено да су биле заражене - рекао је Лукић.

Он је истакао да ће неодговорни власници бити најстроже санкционисани, као и да се наставља борба против афричке куге јаким биосигурносним мјерама.

- Апел фармерима да своје животиње обиљеже, јер се њихово кретање може обављати искључиво уз надзор ветеринарске службе и прибављање увјерења о здравственом стању животиња и други прописани документи - рекао је Лукић.

Он је напоменуо да се сада напунило већ годину дана од првог забиљеженог случаја свињске куге у Себерији, те да је више од 50.000 еутаназираних животиња.

- То је велики ударац на привреду Републике Српске и БиХ. Директне штете су биле више од 25 милиона КМ и Влада Српске је све учинила да та средства исплати фармерима - рекао је Лукић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Револуција 1917 (Р)

    ''Револуција 1917 (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.