Njegoslav Lukić

"Borba protiv svinjske kuge još traje"

  • Izvor: SRNA
  • 30.07.2024. 14:46

Situacija sa afričkom kugom svinja od početka godine je mnogo povoljnija nego lani, ali nema mjesta za opuštanje jer borba još traje, te se pozivaju farmeri da svoje životinje obilježe, poručio je danas u Banjaluci pomoćnik ministra za veterinarstvo Republike Srpske Njegoslav Lukić.

Lukić je naveo da su rezultati kontrola iz prethodnog mjeseca pokazali nekoliko sporadičnih pojava svinjske kuge.

- U Vlasenici smo imali na dva imanja pojavu ove bolesti, prije desetak dana u Donjem Žabaru na manjoj farmi svinja, te u Bijeljini, gdje smo zabilježili ilegalan promet svinja, a kontrolom je utvrđeno da su bile zaražene - rekao je Lukić.

On je istakao da će neodgovorni vlasnici biti najstrože sankcionisani, kao i da se nastavlja borba protiv afričke kuge jakim biosigurnosnim mjerama.

- Apel farmerima da svoje životinje obilježe, jer se njihovo kretanje može obavljati isključivo uz nadzor veterinarske službe i pribavljanje uvjerenja o zdravstvenom stanju životinja i drugi propisani dokumenti - rekao je Lukić.

On je napomenuo da se sada napunilo već godinu dana od prvog zabilježenog slučaja svinjske kuge u Seberiji, te da je više od 50.000 eutanaziranih životinja.

- To je veliki udarac na privredu Republike Srpske i BiH. Direktne štete su bile više od 25 miliona KM i Vlada Srpske je sve učinila da ta sredstva isplati farmerima - rekao je Lukić.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Revolucija 1917 (R)

    ''Revolucija 1917 (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.