Tragična ekskurzija

Bol ne prestaje: Navršile se 23 godine od smrti đaka i nastavnice OŠ ”Petar Petrović Njegoš”

Na današnji dan, prije 23 godine, Banjaluku je pogodila jedna od najvećih tragedija u njenoj istoriji kada je na ekskurziji u Crnoj Gori živote izgubilo četvoro učenika i nastavnica Osnovne škole ”Petar Petrović Njegoš”.

Banjalučku mladost ugasili su morski talasi koji su, tokom obilaska ostrva Sveti Stefan, prevrnuli prenatrpani turistički brod ”Škorpion 2”. Usljed prevrtanja broda utopili su se učenici Dragana Kondić, Vedrana Vidović, Vanja Drekalović i Denis Kvasnij, te nastavnica Jelena Vidović kojoj je srce prepuklo od bola i preminula je na plaži.

Željko Todorović, školski drugar stradalih, kaže za ATV da će cijeli život pamtiti ovu tragediju. Iako su prošle 23 godine sjećanja ne jenjavaju i svakog septembra se s bolom i tugom prisjeća kobnih dešavanja.

”Bio sam na to brodu. Nekoliko drugara i ja smo bili na krovu, kada su vjetar i talasi počeli da ljuljaju brod. Koliko se sjećam dva talasa su zapljusnula brod i prevnula ga. Mi, koji smo bili na krovu, popadali smo u vodu, dok je ove koji su bili ispod brod poklopio”, prisjeća se Todorović.

On kaže da je tada nastala opšta panika i metež. U pomoć su im pritekli brodići koji su se tu zatekli i prebacivali ih do plaže, koja nije puno udaljena od mjesta tragedije.

”Ekskurzija je organizovana nekoliko godina nakon rata i mnoga djeca more nikada nisu ni vidjela. Znam da je bilo dosta neplivača, ali to nije uzrok zbog kojeg su se utopili. Jedna od stradalih djevojčica je trenirala plivanje, ali je brod poklopio i nije mogla da se izvuče”, priča Todorović.

Sa ove distance on kaže da mu ni dan danas nije jasno kako su vlasnik broda i drugi odgovorni dozvolili da brod bude pretrpan i da na njemu bude tri puta više osoba, nego što je nosivost broda.

”Tu tragediju ću pamtiti cijeli život. Skoro sam bio na moru i to je bila neizbježna tema. Mislim da je, poslije smrti 12 banjalučkih beba, to jedan od najtragičnijh događaja za grad”, kaže Todorović.

Kobnu ekskurziju i dan kada su i školska zvona zanijemila ne zaboravlja ni uprava škole. Kao i svake godine i danas su u 11 časova, sa porodicama stradalih, posjetili vječne kuće pokojnih učenika i učiteljice na Novom groblju u Banjaluci, gdje su položili vijenac i zapalili svijeće za pokoj duše.

Podsjetimo, vlasnik broda Slavko Vujičić, osuđen je na 13 godina zatvora zbog izazivanja nesreće u kojoj su poginulu učenici i nastavnica. Tokom postupka se navodilo da je brod bio registrovan na 42 putnika i dva člana posade. U trenutku nesreće na brodu su bila čak 142 putnika, što je direktno prouzrokovalo njegovo prevrtanje.

Pratite nas i putem Vibera