Обиљежавање

149 година од подизања Невесињске пушке

  • Извор: АТВ
  • 09.07.2024. 19:15

Прије тачно 149 година пукла је прва Невесињска пушка, тада нико није слутио да је то пуцањ слободе. Тамо гдје је пукла у Крековима код Невесиња и данас долази народ како би се сјетио и поклонио херцеговачким устаницима.

„Ја као потомак човјека који је први опалио метак Трифка Вукотића наравно да сам поносан и на њега и на своје село из кога потичем“, рекао је Момчило Вукотић.

Наташа је потомак чувеног Пера Тунгуза, поносна је па његује сјећања на ове хероје. Каже они нам и сада морају бити примјер тачније њихова слога и јединство.

„Ми смо бројчано мали народ и само сложни јединствени можемо да се одупремо и притисцима у савременом свијету, чувајући наш национални идентитет, наш језик, писмо, ћирилицу, вјеру, културу“, рекла је Наташа Глигорић, праунука Пера Тунгуза.

Невесињска пушка пуцала је три пута, први пут пуцањ је промијенио карту Европе али се слобода није много задржала зато је пушта поново опалила у јануару 1882. а трећи пут је пукла 1941.

„Невесињска пушка је инспирација за младе нараштаје а изазов за људе који се баве науком за историјску науку, за социолошку и војну науку. Невесињска пушка је догађај који још увијек одјекује овим горо-планинама у Невесињу и Херцеговини“, рекао је Миленко Авдаловић, начелник општине Невесиње.

Значај овог обиљежавања је велики, кажу представници Влада Српске и Србије. Чојство, јунаштво и слога старих Херцеговаца одличан су примјер и за ово данашње вријеме

„И у овим случајевима су се обистиниле оне наше да у рату добијамо а у миру губимо. Ја сам дубоко убијеђен, надам се и живим за то да се то и овога пута не деси, да се ова наша борба, а то је наша света Република Српска, не доведе у питање“, изјавио је Данијел Егић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске. 

„Ми њу морамо да чувамо као оба ока своја. Нама је Република Српска најважнија у овом моменту и тај однос између Србије и Српске је челичним оковима везан и тако ће и остати“, истакао је Зоран Антић, државни секретар у Министарству за питања бораца Србије.  

У Крековима је данас служен парстос а делегације су положиле цвијеће. Одржан је и пригодан програм.

Ни 140 година касније храброст и јунаштво ових Невесињаца се не заборавља. Организатори кажу да ће сљедеће године велики јубилеј 150 година бити обиљежен на најбољи могући начин.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: