Obilježavanje

149 godina od podizanja Nevesinjske puške

  • Izvor: ATV
  • 09.07.2024. 19:15

Prije tačno 149 godina pukla je prva Nevesinjska puška, tada niko nije slutio da je to pucanj slobode. Tamo gdje je pukla u Krekovima kod Nevesinja i danas dolazi narod kako bi se sjetio i poklonio hercegovačkim ustanicima.

„Ja kao potomak čovjeka koji je prvi opalio metak Trifka Vukotića naravno da sam ponosan i na njega i na svoje selo iz koga potičem“, rekao je Momčilo Vukotić.

Nataša je potomak čuvenog Pera Tunguza, ponosna je pa njeguje sjećanja na ove heroje. Kaže oni nam i sada moraju biti primjer tačnije njihova sloga i jedinstvo.

„Mi smo brojčano mali narod i samo složni jedinstveni možemo da se odupremo i pritiscima u savremenom svijetu, čuvajući naš nacionalni identitet, naš jezik, pismo, ćirilicu, vjeru, kulturu“, rekla je Nataša Gligorić, praunuka Pera Tunguza.

Nevesinjska puška pucala je tri puta, prvi put pucanj je promijenio kartu Еvrope ali se sloboda nije mnogo zadržala zato je pušta ponovo opalila u januaru 1882. a treći put je pukla 1941.

„Nevesinjska puška je inspiracija za mlade naraštaje a izazov za ljude koji se bave naukom za istorijsku nauku, za sociološku i vojnu nauku. Nevesinjska puška je događaj koji još uvijek odjekuje ovim goro-planinama u Nevesinju i Hercegovini“, rekao je Milenko Avdalović, načelnik opštine Nevesinje.

Značaj ovog obilježavanja je veliki, kažu predstavnici Vlada Srpske i Srbije. Čojstvo, junaštvo i sloga starih Hercegovaca odličan su primjer i za ovo današnje vrijeme

„I u ovim slučajevima su se obistinile one naše da u ratu dobijamo a u miru gubimo. Ja sam duboko ubijeđen, nadam se i živim za to da se to i ovoga puta ne desi, da se ova naša borba, a to je naša sveta Republika Srpska, ne dovede u pitanje“, izjavio je Danijel Еgić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske. 

„Mi nju moramo da čuvamo kao oba oka svoja. Nama je Republika Srpska najvažnija u ovom momentu i taj odnos između Srbije i Srpske je čeličnim okovima vezan i tako će i ostati“, istakao je Zoran Antić, državni sekretar u Ministarstvu za pitanja boraca Srbije.  

U Krekovima je danas služen parstos a delegacije su položile cvijeće. Održan je i prigodan program.

Ni 140 godina kasnije hrabrost i junaštvo ovih Nevesinjaca se ne zaboravlja. Organizatori kažu da će sljedeće godine veliki jubilej 150 godina biti obilježen na najbolji mogući način.

Pratite nas i putem Vibera