Организација старјешина ВРС

Жупљанин : Српска неће нестати вољом америчке Амбасаде

  • Извор: СРНА
  • 26.05.2024. 15:35

Република Српска није створена вољом америчке Амбасаде у БиХ, па њеном вољом неће ни нестати, поручио је данас предсједник Организације старјешина Војске Републике Српске (ВРС) Слободан Жупљанин.

"Да ли у ситуацији покушаја стигматизације Републике Српске и српског народа има смисла остати у БиХ, најзначајније је питање за Српску и српски народ и та одлука мора бити заснована на јединственој вољи српског народа, коју треба утврдити референдумом, као врхунским моделом утврђивања воље народа", рекао је Жупљанин Срни.

Он сматра да институције власти Републике Српске о томе треба да донесу одговарајуће одлуке служећи се општеприхваћеним демократским методама и у условима мира и стабилности и на начин како то предвиђа и Дејтонски мировни споразум.

Шмит ненајављено на Козари: Грађани негодовали

Шмит ненајављено на Козари: Грађани негодовали

Жупљанин је истакао да 56 одсто земаља чланица Организације УН није гласало за резолуцију о Сребреници, па се, како оцјењује, у формално правном смислу и не може говорити о усвојеној резолуцији.

"Важећа демократска пракса у таквим случајевима захтијева пуни консензус, транспарентност и инклузију свих заинтересованих страна, што у овом случају није био случај, па се основано може закључити да не постоји никаква легитимна резолуција", сматра Жупљанин.

Генерална скупштина УН усвојила је антисрпску резолуцију о Сребреници за коју су гласале 84 државе од укупно 193 чланице УН. На гласању је 87 држава било против и уздржано, док 22 земље нису гласале, што чини 109 земаља које нису подржале тај спорни документ.

Ову резолуцију, која је иницирана без одлуке Предсједништва БиХ, гласом је подржао и представник сталне мисије БиХ у УН који је тако наступио као представник искључиво Бошњака, а не сва три конститутивна народа.

Дачић: Земље ће примјењивати резолуцију о Сребреници онако како су гласале

Дачић: Земље ће примјењивати резолуцију о Сребреници онако како су гласале

Амбасада САД објавила је да сецесија или "раздруживање" Републике Српске не значи њену независност нити крај БиХ него значи крај Републике Српске". 

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Серија: Црна Гуја (12+) (Р)

    ''Серија: Црна Гуја (12+) (Р)