Тема дана

Забрана Вулиновог доласка авионом - дипломатски скандал

  • Извор: АТВ
  • 06.08.2024. 20:10

Спријечити потпредсједника Владе сусједне државе да дође на обиљежавање страдања свог народа је дипломатски преседан и најнижи ниво на који се спустила дипломатија БиХ.

Потпредсједник Владе Србије и сенатор Републике Српске Александар Вулин требало је да синоћ присуствује обиљежавању 83 године од злочина над Србима у Пребиловцима и отварању изложбене поставке "Пребиловци 1941", али то није било могуће, јер власти на нивоу БиХ нису одобриле прелет авиона у коме се налазио преко БиХ.

Све је закувало Министарство саобраћаја и комуникација БиХ на чијем челу је министар Един Форто. Вулин је рекао да су власти на нивоу БиХ мудро ћутале до пола сата или сат времена пред лет, а онда су рекли да у министарству министра Форте "нема нико да потпише дозволу за прелет јер су сви на мору, сви су на годишњем одмору".

"Они су не само кукавице, него и подлаци", поручио им је Вулин, "јер чак нису смјели ни да кажу да је забрањено него незванично, ето, нема ко да потпише. Можете ли да замислите да рецимо министар из Израела иде у Аушвиц и да му пољски министар каже: 'знате колега, на мору смо, не можете да обиђете сене Јевреја у Аушвицу'".

Ипак, потпредсједник Владе Србије и сенатор Републике Српске стигао је у Пребиловце на 83. годишњицу свирепог страдања српског народа. Након, дана и ноћи политичких препуцавања и забрана, Вулин је дошао у Пребиловце аутомобилом, без пратње и обезбјеђења, како каже, међу своје људе и свој народ.

"То је мала пакост, подлост трајала је ето једна дан, тад се осјећао великим, важним, моћним..... Нисам прекршио ниједан закон да бих морао да размишљам о томе", рекао је Вулин.

Размишљали су у Министарство спољних послова Србије па упутили ноту Министарству иностраних послова у Савјету министара. Министарство је изразило разочарање због одлуке власти БиХ да не издају потребну дозволу за слијетање авиона са делегацијом Србије у Мостар, иако су благовремено обавијештене о њеном доласку. Става су да таква одлука није у духу добросусједских односа и цивилизацијских тековина.

"Министарство спољних послова Србије позива власти у Сарајеву да престану да односе у региону и међунационалне односе у БиХ користе као платформу за штетно дневнополитичко дјеловање, чиме сопствену земљу удаљавају са курса напретка и евроинтеграција", поручили су из овог Министарства.

Одлука власти на нивоу БиХ несумњиво представља кршење добросусједске дипломатске праксе и доприноси стварању атмосфере нетрпељивости према Србији и српском народу у цјелини.

Према Вулиновом мишљењу, иза свега стоји, Елмедин Конаковић, министар иностраних послова БиХ.

"Един Форто, је човјек који је, колико чујем, под потпуном командом Конаковића, а наравно да је за ово имао сагласност странаца", рекао је Вулин.

Конаковић и не крије да је спријечио Вулинов долазак.

"Можда смо и могли уложити напор да се те ствари поправе међутим, пошто је ријеч о Вулину, човјеку који је доказани реметилачки фактор на овим просторима, нисам нашао за сходно нити ћу икада да потпишем", рекао је Конаковић.

"Њему сигурносне агенције нису забраниле улазак у БиХ, он је у БиХ могао ући копненим путем, али било када и било гдје њему буде потребан мој потпис или моја сагласност да у БиХ не уђе, све док не промијени однос према БиХ и не почне респектовати, а поготово овај сегмент ратних злочина никада од мене такав потпис неће добити. Да имам могућност да му забраним, ја бих му забранио улазак. Пошто немам могућност да му забраним, тамо гдје му је потребна моја сагласност, никада је неће добити док не промијени свој однос према мојој домовини", рекао је Конаковић.

Неважан је однос према мени и то што се дешава у политици, али је ружно и опасно то што они за Пребиловце кажу да је "тамо неко обиљежавање", а за српске жртве да су "тамо неке", каже Вулин. Важно је да се Срби сабирају на својим стратиштима јер ту неће доћи било ко други, поручио је Вулин.

"Министар иностраних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић је рекао да сам ја хтио да дођем на `тамо неко обиљежавање`. `Тамо неко обиљежавање` је 1.000 закланих Пребиловчана, 600 закланих жена и дјеце. `Тамо неко обиљежавање` је једно од најсветијих мјеста за српски народ", рекао је Вулин.

"Замислите да ја кажем иде Конаковић на тамо неко обиљежавање у Сребреницу, замислите да ја кажем тамо неко обиљежавање за било коју жртву другог народа?! То је оно што је ружно и опасно и то говори о томе да су српске жртве тамо неке и да су Срби тамо неки. Да је њихов бол тамо неко. Зато што нико други наше ране и наше побијене, наше муке неће прихватити .... Само што није рекао прослава, е то боли", нагласио је Вулин.

Недипломатски потез бошњачких министара у Савјету министара изазвали су бројне реакције. Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић сматра да је министар Конаковић реметилачки фактор, а да иронија буде већа, он не поштује уставне надлежности сопствене земље, док их поштује потпредсједник Владе Србије Александар Вулин. Цвијановићева каже да Конаковић својата БиХ и најбоље осликава како то, према бошњачком рецепту, треба да изгледа, живи и функционише БиХ.

"Осим тога, и Конаковић је, као и други бошњачки политичари, тај који нарушава добросусједске односе и тражи за БиХ поштовање које није у стању исказати другима. Сарајевска политика заробила је БиХ, а кривце тражи на свим странама, само не у свом дворишту", поручује Цвијановићева и додала:

"А онда их, у том њиховом подухвату приватизације институција БиХ, подстичу и поједини странци, саучествујући у правој отимачини уставних права Срба и Хрвата, хранећи како мржњу, тако и тежњу за својатањем заједничке БиХ од стране бошњачке политике".

Чињеница да су министри "тројке" у Савјету министара саботирали долазак потпредсједника Владе Србије Александра Вулина у Пребиловце представља дипломатски скандал без преседана, рекао је Сташа Кошарац, замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац. Министри Конаковић и Форто у потпуности су игнорисали захтјев за прелет државног авиона Србије и долазак Вулина на обиљежавање у Пребиловце, сматра Кошарац.

"Мало им је било што су спријечили долазак полицајаца, а затим и хеликоптера из Србије у Српску, угрожавајући безбједност грађана и њихове имовине. Сада су одлучили да на изузетно перфидан начин саботирају и долазак званичника Србије. То је неприхватљиво и изразито непријатељско понашање према српском народу", јасан је Кошарац.

Кад год Срби подсјећају на усташке и хрватске злочине, увијек се деси нешто да не могу да оду на мјесто обиљежавања, подсјетио је Вулин.

"Када је предсједник Србије Александар Вучић требао да оде у Јасеновац кажу `није по процедури`, када сам ја хтио да одем у Јасеновац рекли су - то не може никако да се деси зато што то изазива проблеме у региону. Сада када треба да одем у Пребиловце од једанпут нема никога `у влади БиХ` да потпише дозволу за прелет", закључује Вулин.

Пратите нас и путем Вибера

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Црна Гуја (12+)

    ''Серија: Црна Гуја (12+)

  • 23:05 Серија: 1994 (16+)

    ''Серија: 1994 (16+)

  • 23:50 Ноћни програм

    Ноћни програм