Tema dana

Zabrana Vulinovog dolaska avionom - diplomatski skandal

  • Izvor: ATV
  • 06.08.2024. 20:10

Spriječiti potpredsjednika Vlade susjedne države da dođe na obilježavanje stradanja svog naroda je diplomatski presedan i najniži nivo na koji se spustila diplomatija BiH.

Potpredsjednik Vlade Srbije i senator Republike Srpske Aleksandar Vulin trebalo je da sinoć prisustvuje obilježavanju 83 godine od zločina nad Srbima u Prebilovcima i otvaranju izložbene postavke "Prebilovci 1941", ali to nije bilo moguće, jer vlasti na nivou BiH nisu odobrile prelet aviona u kome se nalazio preko BiH.

Sve je zakuvalo Ministarstvo saobraćaja i komunikacija BiH na čijem čelu je ministar Еdin Forto. Vulin je rekao da su vlasti na nivou BiH mudro ćutale do pola sata ili sat vremena pred let, a onda su rekli da u ministarstvu ministra Forte "nema niko da potpiše dozvolu za prelet jer su svi na moru, svi su na godišnjem odmoru".

"Oni su ne samo kukavice, nego i podlaci", poručio im je Vulin, "jer čak nisu smjeli ni da kažu da je zabranjeno nego nezvanično, eto, nema ko da potpiše. Možete li da zamislite da recimo ministar iz Izraela ide u Aušvic i da mu poljski ministar kaže: 'znate kolega, na moru smo, ne možete da obiđete sene Jevreja u Aušvicu'".

Ipak, potpredsjednik Vlade Srbije i senator Republike Srpske stigao je u Prebilovce na 83. godišnjicu svirepog stradanja srpskog naroda. Nakon, dana i noći političkih prepucavanja i zabrana, Vulin je došao u Prebilovce automobilom, bez pratnje i obezbjeđenja, kako kaže, među svoje ljude i svoj narod.

"To je mala pakost, podlost trajala je eto jedna dan, tad se osjećao velikim, važnim, moćnim..... Nisam prekršio nijedan zakon da bih morao da razmišljam o tome", rekao je Vulin.

Razmišljali su u Ministarstvo spoljnih poslova Srbije pa uputili notu Ministarstvu inostranih poslova u Savjetu ministara. Ministarstvo je izrazilo razočaranje zbog odluke vlasti BiH da ne izdaju potrebnu dozvolu za slijetanje aviona sa delegacijom Srbije u Mostar, iako su blagovremeno obaviještene o njenom dolasku. Stava su da takva odluka nije u duhu dobrosusjedskih odnosa i civilizacijskih tekovina.

"Ministarstvo spoljnih poslova Srbije poziva vlasti u Sarajevu da prestanu da odnose u regionu i međunacionalne odnose u BiH koriste kao platformu za štetno dnevnopolitičko djelovanje, čime sopstvenu zemlju udaljavaju sa kursa napretka i evrointegracija", poručili su iz ovog Ministarstva.

Odluka vlasti na nivou BiH nesumnjivo predstavlja kršenje dobrosusjedske diplomatske prakse i doprinosi stvaranju atmosfere netrpeljivosti prema Srbiji i srpskom narodu u cjelini.

Prema Vulinovom mišljenju, iza svega stoji, Еlmedin Konaković, ministar inostranih poslova BiH.

"Еdin Forto, je čovjek koji je, koliko čujem, pod potpunom komandom Konakovića, a naravno da je za ovo imao saglasnost stranaca", rekao je Vulin.

Konaković i ne krije da je spriječio Vulinov dolazak.

"Možda smo i mogli uložiti napor da se te stvari poprave međutim, pošto je riječ o Vulinu, čovjeku koji je dokazani remetilački faktor na ovim prostorima, nisam našao za shodno niti ću ikada da potpišem", rekao je Konaković.

"Njemu sigurnosne agencije nisu zabranile ulazak u BiH, on je u BiH mogao ući kopnenim putem, ali bilo kada i bilo gdje njemu bude potreban moj potpis ili moja saglasnost da u BiH ne uđe, sve dok ne promijeni odnos prema BiH i ne počne respektovati, a pogotovo ovaj segment ratnih zločina nikada od mene takav potpis neće dobiti. Da imam mogućnost da mu zabranim, ja bih mu zabranio ulazak. Pošto nemam mogućnost da mu zabranim, tamo gdje mu je potrebna moja saglasnost, nikada je neće dobiti dok ne promijeni svoj odnos prema mojoj domovini", rekao je Konaković.

Nevažan je odnos prema meni i to što se dešava u politici, ali je ružno i opasno to što oni za Prebilovce kažu da je "tamo neko obilježavanje", a za srpske žrtve da su "tamo neke", kaže Vulin. Važno je da se Srbi sabiraju na svojim stratištima jer tu neće doći bilo ko drugi, poručio je Vulin.

"Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Еlmedin Konaković je rekao da sam ja htio da dođem na `tamo neko obilježavanje`. `Tamo neko obilježavanje` je 1.000 zaklanih Prebilovčana, 600 zaklanih žena i djece. `Tamo neko obilježavanje` je jedno od najsvetijih mjesta za srpski narod", rekao je Vulin.

"Zamislite da ja kažem ide Konaković na tamo neko obilježavanje u Srebrenicu, zamislite da ja kažem tamo neko obilježavanje za bilo koju žrtvu drugog naroda?! To je ono što je ružno i opasno i to govori o tome da su srpske žrtve tamo neke i da su Srbi tamo neki. Da je njihov bol tamo neko. Zato što niko drugi naše rane i naše pobijene, naše muke neće prihvatiti .... Samo što nije rekao proslava, e to boli", naglasio je Vulin.

Nediplomatski potez bošnjačkih ministara u Savjetu ministara izazvali su brojne reakcije. Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović smatra da je ministar Konaković remetilački faktor, a da ironija bude veća, on ne poštuje ustavne nadležnosti sopstvene zemlje, dok ih poštuje potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin. Cvijanovićeva kaže da Konaković svojata BiH i najbolje oslikava kako to, prema bošnjačkom receptu, treba da izgleda, živi i funkcioniše BiH.

"Osim toga, i Konaković je, kao i drugi bošnjački političari, taj koji narušava dobrosusjedske odnose i traži za BiH poštovanje koje nije u stanju iskazati drugima. Sarajevska politika zarobila je BiH, a krivce traži na svim stranama, samo ne u svom dvorištu", poručuje Cvijanovićeva i dodala:

"A onda ih, u tom njihovom poduhvatu privatizacije institucija BiH, podstiču i pojedini stranci, saučestvujući u pravoj otimačini ustavnih prava Srba i Hrvata, hraneći kako mržnju, tako i težnju za svojatanjem zajedničke BiH od strane bošnjačke politike".

Činjenica da su ministri "trojke" u Savjetu ministara sabotirali dolazak potpredsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vulina u Prebilovce predstavlja diplomatski skandal bez presedana, rekao je Staša Košarac, zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac. Ministri Konaković i Forto u potpunosti su ignorisali zahtjev za prelet državnog aviona Srbije i dolazak Vulina na obilježavanje u Prebilovce, smatra Košarac.

"Malo im je bilo što su spriječili dolazak policajaca, a zatim i helikoptera iz Srbije u Srpsku, ugrožavajući bezbjednost građana i njihove imovine. Sada su odlučili da na izuzetno perfidan način sabotiraju i dolazak zvaničnika Srbije. To je neprihvatljivo i izrazito neprijateljsko ponašanje prema srpskom narodu", jasan je Košarac.

Kad god Srbi podsjećaju na ustaške i hrvatske zločine, uvijek se desi nešto da ne mogu da odu na mjesto obilježavanja, podsjetio je Vulin.

"Kada je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić trebao da ode u Jasenovac kažu `nije po proceduri`, kada sam ja htio da odem u Jasenovac rekli su - to ne može nikako da se desi zato što to izaziva probleme u regionu. Sada kada treba da odem u Prebilovce od jedanput nema nikoga `u vladi BiH` da potpiše dozvolu za prelet", zaključuje Vulin.

Pratite nas i putem Vibera