Шеф Клуба посланика СНСД-а

Вулић: Европски пут и неименовани странци не иду заједно

  • Извор: СРНА
  • 26.03.2024. 17:45

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић изјавила је Срни да ће земљама потписницима и свједоцима Дејтонског мировног споразума упутити посланичко питање чиме је дефинисано да појединац може бити гарант мировног споразума.

Вулићева је, поводом изјаве Кристијана Шмита да је "гарант постојања Федерације БиХ и Републике Српске и да је то његова дужност у складу са Дејтонским споразумом", истакла да у јавном простору никада није видјела скараднију и неутемељенију изјаву.

- Туриста без легитимитета и овлаштења присваја себи грађане Српске и Републику Српску. Насљедниче нацистичке, србомрзачке политике, Кристијане Шмиту, научите бар једно, српски народ те правим именом назива, политички искомплексирани и Додиком опсједнути квазидипломата, србомрзитељ - поручила је Вулићева.

Она је оцијенила да је то најскандалознији дио и онако скандалозног иступа.

- Осим ако не буде да је ријеч о епизоди "Шмит - изгубљени у преводу" као што је до сада било `"Шмит - изгубљени у постојању релевантне резолуције Савјета безбједности о именовању" - рекла је Вулићева.

Она је указала да неименовани високи представник са Општим оквирним споразумом за мир нема ништа, а са постојањем Републике Српске и Федерације као државотворних ентитета поготово.

- Ни у Анексу 10, ни у дописаним бонским овлаштењима, он са законима нема ништа - таман и да је високи представник као што није. Законе на нивоу БиХ усваја Парламентарна скупштина, а европски пут и неименовани странци не иду заједно - истакла је Вулићева.

Њемачки држављанин Кристијан Шмит, који се представља као високи представник у БиХ, рекао је данас да је донио одлуку о техничким измјенама Изборног закона БиХ с циљем, како каже, подршке најављеном процесу приступања БиХ ЕУ.

- Са мојим надлежностима, ја сам гарант постојања ФБиХ и Републике Српске и то је моја дужност у складу са Дејтонским споразумом. Морам рећи да морам радити за све њих - рекао је Шмит на конференцији за новинаре.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм