Амбасадор БиХ у Србији

Врањеш: Нападом на амбасадора Израела, Конаковић помјера фокус са оптужби за сарадњу са нарко-картелом

  • Извор: СРНА
  • 30.04.2024. 09:57

Амбасадор БиХ у Србији Александар Врањеш оцијенио је скандалозним напад министра иностраних послова у Савјету министара Елмедина Конаковића на амбасадора Израела у Србији Јахела Вилана и најавио да ће већ данас послати писмо израелском амбасадору у којем ће појаснити да Конаковић не говори у име БиХ, те да његово вријеђање личности амбасадора и унижавање Холокауста снажно осуђује Република Српска на челу са предсједником Милорадом Додиком.

Амбасадор Врањеш је рекао да ће подсјетити амбасадора Израела да Устав БиХ не даје за право ниједном министру иностраних послова у Савјету министара да води спољну политику мимо утврђених одлука Предсједништва БиХ, те да Конаковићеве скандалозне поруке упућене њему схвати искључиво као његову личну фрустрацију, а никако став БиХ.

"Објаснићу колеги Јахелу да министар Конаковић трпи оптужбе за наводну сарадњу са нарко-картелом, те да не бира теме како би скренуо пажњу јавности са тог, за њега, веома озбиљног проблема. Тако се обрушио и на предсједника Србије Александра Вучића, калкулишући да је србофобија увијек сигуран метод за помјерање фокуса бошњачке јавности", истакао је Врањеш.

Брнабић: Конаковићева порука Вучићу показује да је резолуција о Сребреници усмјерена против Србије

Брнабић: Конаковићева порука Вучићу показује да је резолуција о Сребреници усмјерена против Србије

Он је нагласио да у ту сврху Конаковићу служи и потенцијална резолуција о Сребреници, да покуша на сваки начин да се забораве ове озбиљне оптужбе на његов рачун.

Након изјаве амбасадора Вилана да Израел никада није прихватио називање злочина у Сребреници геноцидом, Конаковић је изнио низ увреда на његов рачун, рекавши, између осталог, да је "срамота дипломатије и људска срамота".

Пратите нас и путем Вибера