Analiza ljubljanskog instituta

Vagnerovci u Brčkom? Milić: Neodgovorne izjave, policija će provjeriti te tvrdnje

  • Извор: АТВ
  • 29.07.2023. 12:31

„Bosna i Hercegovina 2023 – vagnerizacija Brčko distrikta“. Ovako se zove analiza ljubljanskog instituta IFIMES, instituta za bliskoistočne i balkanske studije, o stanju u BiH.

Zijad Bećirović, direktor ovog instituta, rekao je za federalne medije da „bi oko 1.000 vagnerovaca moglo hermetički zatvoriti područje Brčko distrikta“, te da je potrebno rasporediti američike vojne snage na području Brčko distrikta i na području Sarajeva. On je rekao i da u BiH „ima najviše putinovaca“.

Siniša Milić, predsjednik Skupštine Brčko distrikta, je u razgovoru za ATV rekao da su ove izjave Bećirovića veoma neozbiljne i neodgovorne, naročito za one koji ne prate rad Bećirovića.

Crnadak za ATV: Vranješ neće biti smijenjen

Crnadak za ATV: Vranješ neće biti smijenjen

On je posjetio da je riječ o takozvanom institutu koji je apsolutno izgubio svaki kredibilitet upravo na primjeru Brčkog prije godinu i po, dvije kada je izašao sa sličnim informacijama o tome da u Distriktu Brčko borave ruski agenti.

„Čak su se navodili i neki inicijali i da su oni odsjeli u jednom ovdašnjem hotelu. Naravno, sve to se pokazalo kao neistina. Mislim da su tim povodom i policija Distrikta i ostale bezbjednosne agencije u BiH sprovodile određenu istragu i da je Bećirović na osnovu toga bio predmet istražnih radnji, vjerovatno i procesuiran jer je riječ o netačnim informacijama“, rekao je Milić.

Kalinić: Sarajevskom licemjeru nikada kraja

Kalinić: Sarajevskom licemjeru nikada kraja

On je za ATV rekao da će policija Brčko distrikta, sa ostalim bezbjednosnim agencijama u BiH, provjeriti nove navode Bećirovića.

„S obzirom na ozbiljnost ovih informacija koje se ponovo iznose, siguran sam, a i dobio sam informaciju, da će policija Distrikta Brčko, zajedno sa ostalim bezbjednosnim agencijama u BiH, provjeriti ovo što Bećirović tvrdi. Ja sam siguran da od toga nema ništa, ali sam isto tako ubijeđen da će gosposdin Bećirović, kada se to ispostavi tako, sigurno dobiti krivičnu prijavu za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrepeljivosti. Ne vidim nikakav drugi epilog ovog posljednjeg 'istraživanja'  agencije IFIMES“, smatra Milić.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta kaže da ovdje sve ukazuje na to da je riječ o sinhronizovanoj političkoj kampanji koja treba da stanje u Brčkom pokaže potpuno drugačijim nego što ono jeste, pogotovo kada se to posmatra u koordinaciji sa izjavama određenih političkih eksponenata u Sarajevu.

Ilić: Napad na Srpsku u opisu posla Bećirovića i Komšića

Ilić: Napad na Srpsku u opisu posla Bećirovića i Komšića

Podsjeća da su sličnu situaciju imali i ranije, kada su najodgovorniji u Vladi Distrika i Skupštini bili prinuđeni da izdaju zajedničko saopštenje u kojem su odbacili sve insinuacije da je Distrikt Brčko kritična tačka u BiH i da tu treba da se rasporede vojne trupe.

„Sjećam se da je tada u Brčkom boravio i zamjenik načelnika štaba savezničkih snaga NATO-a za Evropu, general Brus Hude, koji je takođe potvrdio da su oni obmanuti informacijama pojedinih medija, vjerovatno i ovih 'instituta', kao i političara koji su tvrdili da je stanje u Brčkom na granici sukoba. I ovim putem ponavljam, apsolutno stanje u Distriktu Brčko, i tada kao i danas, je i mirno i stabilno, i kao što je rekao general Hude, ne znam šta bi bilo kakve dodatne vojne trupe radile u Brčkom“, izjavio je Milić.  

Na zvaničnoj internet stranici IFIMES instituta se navodi da on prikuplja i bira različite informacije i izvore o ključnim konfliktnim oblastima u svijetu.

"Na osnovu odabranih informacija, Institut analizira međusobne odnose strana u cilju promovisanja značaja globalnog jrešavanja postojećih sukoba i uloge preventivnog djelovanja protiv novih globalnih sporova. Ideja o osnivanju Instituta IFIMES je odraz naše zajedničke stvarnosti i potreba svijeta da se dođe do zajedničkih rješenja – sada više nego ikada u prošlosti", navodi se u opisu IFIMES-a.

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.