Члан Предсједништва БиХ

"Узурпатор и штеточина" - Комшићев соло наступ у УН-у

  • Извор: АТВ
  • 21.09.2023. 19:28

У име кога је Жељко Комшић говорио у Уједињеним нацијама? С обзиром на то да није имао сагласност Предсједништва за оно што је рекао у Њујорку, говорио је у своје, јер подршку од српског члана за онакав говор никад не би добио.

"Није усаглашен говор, али то није ништа неуобичајено за БиХ јер се говори који се односе на јавне нстаупе се не усаглашавају годинама а не усаглашавају се ни ставови", каже српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић.

Ко би у Српској могао да се усагласи са ставом да не би требало да постоје Срби, Хрвати и Бошњаци већ грађани. Та прича је излизана и напросто је противна Уставу БиХ. Дакле, Жељко Комшић се у Њујорку жалио на комплетно уређење БиХ, и то управо оно које му омогућава да буде то што јесте, и то у неколико мандата. Лицемјерно, оцјењују многи. А није му ни први пут.

"Ставара се накардна ситуација у којој ми Срби у Републици Српској треба да будемо у земљи у којој не можемо да будемо јер нема ниједног елемента да постоји, да функционише, јер ако кажемо да припадамо српском народу и да волимо Србију. Готово нешто што се коси са здравом логиком, памећу, са свим", каже предсједник Републике Српске Милорад Додик.

А онда се Комшић за говорницом окомио на Србију и Хрватску. Оптужио је сусједне земље да желе под‌јелити БиХ и позвао Међународну заједницу да је заштити. У супротном, рекао је, ‘’нећемо мирно и скрштених руку гледати нови покушај уништења БиХ’’.  А онда је потпуно изгубио компас па је, и даље љут због тога што званични Загреб одбацује пресуду у случају ‘’Ковачевић’’, премијера Хрватске упоредио са Владимиром Путином. То се, у западном свијету, изгледа, сматра увредом. И није дуго чекао на одговор.

"Није нам јасно у име кога Комшић то ради и зашто то ради. Још једном понављам – узурпатор и штеточина. Паразитира на туђем праву на које нема право. Он није легитимни политички представник хрватског народа као члан Предсједништва", каже Гордан Грлић Радман, министар спољних и европских послова Хрватске.

У Српској то одавно говоре. Пропали пројекат.

"БиХ је склепана. То је експеримент једног дијела либералног свијета", каже Додик.

И тако већ 30 година. Док се три деценије покушава наћи било какав начин да БиХ оваква каква је функционише, појаве се, каже Додик, политичари попут Комшића који увијек изнова те покушаје упропасте. Грађанско уређење које тражи да се укину нације и идентитети може да живи само у Комшићевој глави.  Због тога је у Уједињеним нацијама изнио свој а никако став БиХ.

Пратите нас и путем Вибера