Član Predsjedništva BiH

"Uzurpator i štetočina" - Komšićev solo nastup u UN-u

  • Izvor: ATV
  • 21.09.2023. 19:28

U ime koga je Željko Komšić govorio u Ujedinjenim nacijama? S obzirom na to da nije imao saglasnost Predsjedništva za ono što je rekao u Njujorku, govorio je u svoje, jer podršku od srpskog člana za onakav govor nikad ne bi dobio.

"Nije usaglašen govor, ali to nije ništa neuobičajeno za BiH jer se govori koji se odnose na javne nstaupe se ne usaglašavaju godinama a ne usaglašavaju se ni stavovi", kaže srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Ko bi u Srpskoj mogao da se usaglasi sa stavom da ne bi trebalo da postoje Srbi, Hrvati i Bošnjaci već građani. Ta priča je izlizana i naprosto je protivna Ustavu BiH. Dakle, Željko Komšić se u Njujorku žalio na kompletno uređenje BiH, i to upravo ono koje mu omogućava da bude to što jeste, i to u nekoliko mandata. Licemjerno, ocjenjuju mnogi. A nije mu ni prvi put.

"Stavara se nakardna situacija u kojoj mi Srbi u Republici Srpskoj treba da budemo u zemlji u kojoj ne možemo da budemo jer nema nijednog elementa da postoji, da funkcioniše, jer ako kažemo da pripadamo srpskom narodu i da volimo Srbiju. Gotovo nešto što se kosi sa zdravom logikom, pameću, sa svim", kaže predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

A onda se Komšić za govornicom okomio na Srbiju i Hrvatsku. Optužio je susjedne zemlje da žele pod‌jeliti BiH i pozvao Međunarodnu zajednicu da je zaštiti. U suprotnom, rekao je, ‘’nećemo mirno i skrštenih ruku gledati novi pokušaj uništenja BiH’’.  A onda je potpuno izgubio kompas pa je, i dalje ljut zbog toga što zvanični Zagreb odbacuje presudu u slučaju ‘’Kovačević’’, premijera Hrvatske uporedio sa Vladimirom Putinom. To se, u zapadnom svijetu, izgleda, smatra uvredom. I nije dugo čekao na odgovor.

"Nije nam jasno u ime koga Komšić to radi i zašto to radi. Još jednom ponavljam – uzurpator i štetočina. Parazitira na tuđem pravu na koje nema pravo. On nije legitimni politički predstavnik hrvatskog naroda kao član Predsjedništva", kaže Gordan Grlić Radman, ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske.

U Srpskoj to odavno govore. Propali projekat.

"BiH je sklepana. To je eksperiment jednog dijela liberalnog svijeta", kaže Dodik.

I tako već 30 godina. Dok se tri decenije pokušava naći bilo kakav način da BiH ovakva kakva je funkcioniše, pojave se, kaže Dodik, političari poput Komšića koji uvijek iznova te pokušaje upropaste. Građansko uređenje koje traži da se ukinu nacije i identiteti može da živi samo u Komšićevoj glavi.  Zbog toga je u Ujedinjenim nacijama iznio svoj a nikako stav BiH.

Pratite nas i putem Vibera