Савјет министара

Утврђени критеријуми за избор међународне адвокатске канцеларије за случај Трговске горе

  • 10.06.2024. 22:40

Савјет министара усвојио је данас информацију о утврђивању критеријума за расписивање јавног позива за избор међународне адвокатске канцеларије за услуге правног савјетовања у вези с прекограничним поступком студије утицаја на животну средину поводом планираног складиштења радиоактивног отпада на локацији Трговске горе.

Министарство спољне трговине и економских односа у Савјету министара задужено је да, у сарадњи са Правобранилаштвом БиХ, почне процес расписивања јавног конкурса за избор међународне адвокатске канцеларије, у складу са утврђеним критеријима, саопштено је из Савјета министара.

Савјет министара ће посебном одлуком, на приједлог Министарства спољне трговине и економских односа, у буџету овога министарства осигурати средства за финансирање трошкова ангажовања међународне адвокатске канцеларије, којом ће утврдити износ средстава и извор финансирања.

Министарство спољне трговине и економских односа задужено је да сваких шест мјесеци, а по потреби и чешће, подноси извјештај Савјету министара о спроведеним активностима канцеларије.

Савјет министара, на приједлог Министарства финансија и трезора, дало је сагласности Фонду за међународни развој за реализацију кредитне линије Рајфајзен банци БиХ у складу са Споразумом о унапређењу и заштити инвестиција између БиХ и Фонда за међународни развој.

Фонд за међународни развој додјељује кредит Рајфајзен банци БиХ у износу од 12.500.000 евра за подршку малим и средњим подузећима у БиХ, наводи се у саопштењу.

На сједници је донесен правилник о допуни Правилника о платама, додатима и накнадама особља у дипломатско-конзуларним представништвима БиХ.

Савјет министара је донио и одлуку о утврђивању плана пријема кадета у полицијске агенције на нивоу заједничких институција у овој години.

Одлуком је утврђен план пријема кадета, и то у Агенцију за истраге и заштиту /Сипа/ по 15 кадета за чинове полицајац и млађи инспектор, у Граничну полицију БиХ 150 кадета за чин полицајац, те у Дирекцију за координацију полицијских тијела БиХ 50 кадета за чин полицајац.

Усвојен је приједлог одлуке о ратификацији Споразума између Европске заједнице за атомску енергију и земаља које нису чланице ЕУ о учествовању тих земаља у аранжманима Заједнице за рану размјену информација у случају радиолошког изванредног догађаја.

БиХ ће приступањем овом споразуму, између осталог, унаприједити систем заштите од јонизирајућег зрачења и заштитити здравље становништва и животне средине од његових потенцијалних негативних ефеката, а који се могу појавити усљед ванредних ситуација с радиоактивним и нуклеарним материјалом.

Савјет министара ће упутити Предсједништву БиХ приједлог одлуке о ратификацији Глобалне конвенције о признавању високошколских квалификација.

Приступање БиХ Глобалној конвенцији омогуће оснаживање међурегионалне академске мобилности, те промовисање јачања међународне сарадње у високом образовању.

На данашњој сједници је утврђен и приједлог одлуке о ратификацији Споразума о признавању стручних квалификација медицинских сестара, ветеринара, фармацеута и бабица у контексту Средњовропског споразума о слободној трговини.

Савјет министара утврдио је приједлог одлуке о ратификацији Споразума о финансирању прекограничне сарадње између Хрватске, БиХ и Црне Горе, за период од 2021. до 2027. године.

Усвојена је информација Министарства безбједности о стању у области миграција у БиХ за прва три мјесеца 2024. године, у којој је наведено да је у прва три мјесеца странцима у БиХ одобрено је 1.950 привремених боравака, те да је продужено 1.555 привремених боравака по основи спајања породица и рада с радном дозволом или без ње.

У информацији је наведено да су у прва три мјесеца евидентирана 6.544 незаконита мигранта, што је повећање за 26 одсто у односу на 5.200 евидентираних у истом периоду прошле године.

Савјет министара примио је к знању информацију Канцеларије представника Савјета министара пред Европским судом за људска права о Привременој резолуцији Одбора министара Савјета Европе о извршењу пресуда Европског суда за људска права из групе предмета "Сејдић и Финци против БиХ".

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:15 Документарни програм

    ''Документарни програм

  • 13:10 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:00 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.