БиХ

Уставни суд крши Устав сопствене земље

  • Извор: АТВ
  • 22.03.2024. 19:11

Уставни суд који ће кршити Устав сопствене земље. Управо тако се могу схватити поруке које су послате на конференцији за медије Уставног суда БиХ.

Слиједећи препоруке Венецијанске комисије које нису обавезујуће, предсједник Суда Валерија Галић, поручује да ће бити интензивиране Пленарне сједнице Уставног суда, уз могућност продужења мандата тренутним судијама до именовања нових. 

Венецијанска комисија препоручује да се правилима Уставног суда пропише да се одлуке доносе већином гласова од присутних судија на Пленарној сједници или Великом вијећу.

Тако за доношење одлука у тренутном сазиву Суда више неће бити неопходно пет гласова, већ четири или три. Све могуће мјере, кажу судије, предузимаће због фунскционсања Уставног суда. Народну скупштину Републике Српске позивају на извршавање обавеза у смислу именовања судија.

- Да бисмо осигурали функционисање Уставног суда бројне одлуке смо већ подузели. Прилагодили смо организацију рада, промијенили динамику одржавања пленарних сједница, повећали преводилачке капацитете, а подузећемо и све друге мјере које буду неопходне - каже Валерија Галић, предсједник Уставног суда БиХ.

Да са функције не планирају отићи очигледно никад, потврђује и судија Сеада Палаврић.

Због година живота, у новембру јој мандат престаје, али ће у складу са мишљењем Венецијанске комисије, а што су некада раније предлагале и стране судије, бити први судија која ће наставити да ради и након напуњених 70 година уколико раније не буде изабрана њена замјена. У томе не види ништа спорно. 

- Мени у новембру престаје мандат. Остаће пет судаца, а то је најмањи кворум у којем Суд може да ради, али да би донио одлуку морају бити свих пет за. Морају бити истомишљеници, а како то постићи не знам. Али знам да ћу ја као суткиња овог Суда учинити све што могу да се уграде правила по којој мандат неће престати са 70 година - поручује Сеада Палаврић, судија Уставног суда.

Не планирају да оду ни стране судије. Планирају да остану док Уставни суд постоји, а колико о БиХ знају, потврђује и чињеница да БиХ називају Републиком.  

- Република Босна и Херцеговина је уставна демократија. Уколико се ради о демократској жељи државе да пожели збогом, нама међународним судијама ово би се требало испратити на уставно исправан начин - сматра Хелен Келер, потпредсједник Уставног суда БиХ.

- Не би се могло никако догодити, поготово не одлуком Уставног суда да мандат судија буде продужен. То је супротно изричитој норми у Уставу БиХ - изјавио је Горан Марковић, професор Уставног права.

Уставни суд БиХ функционише без двојице судија из Републике Српске, јер је један отишао раније у редовну, а други почетком ове године у пријевремену пензију.

Такође, у Уставном суду БиХ недостаје још један судија из Федерације. НСРС је обуставила процедуру именовања судија јер траже да се донесе Закон о Уставном суду како би домаћи правни стручњаци замијенили стране судије.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Серија: Црна Гуја (Р) (12+)

    ''Црна Гуја