BiH

Ustavni sud krši Ustav sopstvene zemlje

  • Izvor: ATV
  • 22.03.2024. 19:11

Ustavni sud koji će kršiti Ustav sopstvene zemlje. Upravo tako se mogu shvatiti poruke koje su poslate na konferenciji za medije Ustavnog suda BiH.

Slijedeći preporuke Venecijanske komisije koje nisu obavezujuće, predsjednik Suda Valerija Galić, poručuje da će biti intenzivirane Plenarne sjednice Ustavnog suda, uz mogućnost produženja mandata trenutnim sudijama do imenovanja novih. 

Venecijanska komisija preporučuje da se pravilima Ustavnog suda propiše da se odluke donose većinom glasova od prisutnih sudija na Plenarnoj sjednici ili Velikom vijeću.

Tako za donošenje odluka u trenutnom sazivu Suda više neće biti neophodno pet glasova, već četiri ili tri. Sve moguće mjere, kažu sudije, preduzimaće zbog funskcionsanja Ustavnog suda. Narodnu skupštinu Republike Srpske pozivaju na izvršavanje obaveza u smislu imenovanja sudija.

- Da bismo osigurali funkcionisanje Ustavnog suda brojne odluke smo već poduzeli. Prilagodili smo organizaciju rada, promijenili dinamiku održavanja plenarnih sjednica, povećali prevodilačke kapacitete, a poduzećemo i sve druge mjere koje budu neophodne - kaže Valerija Galić, predsjednik Ustavnog suda BiH.

Da sa funkcije ne planiraju otići očigledno nikad, potvrđuje i sudija Seada Palavrić.

Zbog godina života, u novembru joj mandat prestaje, ali će u skladu sa mišljenjem Venecijanske komisije, a što su nekada ranije predlagale i strane sudije, biti prvi sudija koja će nastaviti da radi i nakon napunjenih 70 godina ukoliko ranije ne bude izabrana njena zamjena. U tome ne vidi ništa sporno. 

- Meni u novembru prestaje mandat. Ostaće pet sudaca, a to je najmanji kvorum u kojem Sud može da radi, ali da bi donio odluku moraju biti svih pet za. Moraju biti istomišljenici, a kako to postići ne znam. Ali znam da ću ja kao sutkinja ovog Suda učiniti sve što mogu da se ugrade pravila po kojoj mandat neće prestati sa 70 godina - poručuje Seada Palavrić, sudija Ustavnog suda.

Ne planiraju da odu ni strane sudije. Planiraju da ostanu dok Ustavni sud postoji, a koliko o BiH znaju, potvrđuje i činjenica da BiH nazivaju Republikom.  

- Republika Bosna i Hercegovina je ustavna demokratija. Ukoliko se radi o demokratskoj želji države da poželi zbogom, nama međunarodnim sudijama ovo bi se trebalo ispratiti na ustavno ispravan način - smatra Helen Keler, potpredsjednik Ustavnog suda BiH.

- Ne bi se moglo nikako dogoditi, pogotovo ne odlukom Ustavnog suda da mandat sudija bude produžen. To je suprotno izričitoj normi u Ustavu BiH - izjavio je Goran Marković, profesor Ustavnog prava.

Ustavni sud BiH funkcioniše bez dvojice sudija iz Republike Srpske, jer je jedan otišao ranije u redovnu, a drugi početkom ove godine u prijevremenu penziju.

Takođe, u Ustavnom sudu BiH nedostaje još jedan sudija iz Federacije. NSRS je obustavila proceduru imenovanja sudija jer traže da se donese Zakon o Ustavnom sudu kako bi domaći pravni stručnjaci zamijenili strane sudije.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 07:00 Еmisija: ATV jutro

    Svakog radnog dana od 6 časova i 55 minuta i vikendom od 8 časova i 30 minuta očekuju vas aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti.

  • 09:00 Serija: Istine i laži (12+) (R)

    ''''''''''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Krvavo cvijeće (R)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.