Ognjen Tadić

“Ustavni sud BiH da prestane sa kršenjem Ustava”

  • Извор: СРНА
  • 19.06.2023. 16:20

Pravnik Ognjen Tadić izjavio je Srni da Ustavni sud treba da odgovori da li je spreman da prestane sa kršenjem Ustava BiH, od čega zavisi budući rad tog suda.

Tadić je napomenuo da su lijepe riječi kojima dijelovi Ustavnog suda BiH i Venecijanske komisije opisuju sudiju tog suda Zlatka Kneževića i njegov dosadašnji rad zaista nešto sa čim bi se svaki profesionalac mogao složiti, ali da se postavlja pitanje zašto Ustavni sud nije pridavao značaj izdvojenim mišljenjima ovog sudije.

"Zbog toga se postavlja pitanje zašto do sada nisu pridavali značaj njegovim izdvojenim mišljenjima i zašto su na njegove oči donosili odluke kojima se neustavno narušava status Republike Srpske", rekao je Tadić, koji je i bivši predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Tadić je istakao da svojim pohvalama o sudiji Kneževiću oni samo potvrđuju da je on dobro radio svoj posao, a da oni koji ga hvale nisu dobro radili svoj.

Ustavni sud BiH: Venecijanska komisija pozvala Narodnu skupštinu Srpske da povuče poziv Kneževiću

Ustavni sud BiH: Venecijanska komisija pozvala Narodnu skupštinu Srpske da povuče poziv Kneževiću

"Ako su napokon svjesni krize u koju su doveli BiH, da li su spremi da prestanu sa kršenjem Ustava BiH? Samo od odgovora na to pitanje zavisi budući rad Ustavnog suda BiH", poručio je Tadić.

Ustavni sud BiH saopštio je danas da je izbrisao odredbu u Pravilu ovog suda o odgađanju sjednice ako ne prisustvuju najmanje trojica sudija koje je izabrao Predstavnički dom Parlamenta FBiH i najmanje jedan sudija kojeg je izabrala Narodna skupština Republike Srpske.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 26. aprila zaključak kojim poziva sudije Ustavnog suda BiH iz reda srpskog naroda da podnesu ostavke.

Stevandić: Ustavni sud zloupotrebio Venecijansku komisiju, uvode BiH u krizu

Stevandić: Ustavni sud zloupotrebio Venecijansku komisiju, uvode BiH u krizu

Razlog za donošenje ovakvog zaključka je antidejtonsko i antiustavno djelovanje Ustavnog suda BiH, koje je kulminiralo odlukama o državnoj imovini.

Sudija Ustavnog suda BiH iz Srpske Zlatko Knežević obavijestio je potom predsjednika Narodne skupštine Srpske Nenada Stevandića da će podnijeti zahtjev za odlazak u prijevremenu penziju. Time bi ovaj sud ostao bez sudija iz Srpske. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Револуција 1917 (Р)

    ''Револуција 1917 (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.