Тема дана

Угрожена безбједност српских кадрова у федералном Сарајеву

  • Извор: АТВ
  • 22.08.2024. 20:50

Напад на Србе је дозвољен и отворен је лов на функционере који не пристају да ћуте већ желе да говоре истину, поготово из периода од 1992 до 1995. Ово данас каже Ненад Нешић, министар безбједности у Савјету министара БиХ.

Реаговао је на саопштење Тужилаштва Кантона Сарајево по коме нема кривичног дјела у јучерашњем инциденту када се возило залијетало у колону службених возила у којима су били он и његово обезбјеђење. 

Невјероватна је порука Тужилаштва, сматра Нешић и процјењује да су у питању барем два кривична дјела - угрожавање безбједности саобраћаја и непоступање по наређењу овлашћеног службеног лица, и ометање овлашћеног службеног лица у вршењу службене дужности. 

Хебиб Карим је возач џипа који је пресјецао пут колони службених возила са штићеном особом. Безбједност српских кадрова у федералном дијелу Сарајеву није на завидном нивоу, сматра Нешић и пита: шта је потребно урадити да се подигне безбједност српских кадрова који не желе да ћуте и буду послушници, већ воде рачуна о националним интересима Републике Српске и српског народа.

То је угрожавање безбједности, каже Радован Ковачевић, делегат Клуба Срба у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ. Сматра да представници Републике Српске у заједничким институцијама одлазе на посао у град који и није баш толерантна средина. 

Изјашњење тужиоца Тужилаштва Кантона Сарајево да пресретање возила у којем је био Ненад Нешић није кривично дјело доказује да у Сарајеву нема слободе кретања за српске представнике и да се на сваки начин покушава учинити неподношљивим њихов боравак у овом граду, каже декан бањалучког Факултета за безбједност и заштиту Слободан Жупљанин. Наглашава да је сасвим сигурно ријеч о посебном поступању када се ради о српским кадровима који живе и раде у Сарајеву.

Опширније у Теми дана АТВ-а.

Пратите нас и путем Вибера