Tema dana

Ugrožena bezbjednost srpskih kadrova u federalnom Sarajevu

  • Izvor: ATV
  • 22.08.2024. 20:50

Napad na Srbe je dozvoljen i otvoren je lov na funkcionere koji ne pristaju da ćute već žele da govore istinu, pogotovo iz perioda od 1992 do 1995. Ovo danas kaže Nenad Nešić, ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH.

Reagovao je na saopštenje Tužilaštva Kantona Sarajevo po kome nema krivičnog djela u jučerašnjem incidentu kada se vozilo zalijetalo u kolonu službenih vozila u kojima su bili on i njegovo obezbjeđenje. 

Nevjerovatna je poruka Tužilaštva, smatra Nešić i procjenjuje da su u pitanju barem dva krivična djela - ugrožavanje bezbjednosti saobraćaja i nepostupanje po naređenju ovlašćenog službenog lica, i ometanje ovlašćenog službenog lica u vršenju službene dužnosti. 

Hebib Karim je vozač džipa koji je presjecao put koloni službenih vozila sa štićenom osobom. Bezbjednost srpskih kadrova u federalnom dijelu Sarajevu nije na zavidnom nivou, smatra Nešić i pita: šta je potrebno uraditi da se podigne bezbjednost srpskih kadrova koji ne žele da ćute i budu poslušnici, već vode računa o nacionalnim interesima Republike Srpske i srpskog naroda.

To je ugrožavanje bezbjednosti, kaže Radovan Kovačević, delegat Kluba Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. Smatra da predstavnici Republike Srpske u zajedničkim institucijama odlaze na posao u grad koji i nije baš tolerantna sredina. 

Izjašnjenje tužioca Tužilaštva Kantona Sarajevo da presretanje vozila u kojem je bio Nenad Nešić nije krivično djelo dokazuje da u Sarajevu nema slobode kretanja za srpske predstavnike i da se na svaki način pokušava učiniti nepodnošljivim njihov boravak u ovom gradu, kaže dekan banjalučkog Fakulteta za bezbjednost i zaštitu Slobodan Župljanin. Naglašava da je sasvim sigurno riječ o posebnom postupanju kada se radi o srpskim kadrovima koji žive i rade u Sarajevu.

Opširnije u Temi dana ATV-a.

Pratite nas i putem Vibera