Изборни закон

У Савјет министара стигао ХДЗ-ов приједлог: Ево шта предлажу за избор хрватског члана Предсједништва

  • Извор: Агенције
  • 22.03.2024. 13:18

ХДЗ-ов документ са приједлогом измјена Изборног закона БиХ упућен је Савјету министара, а у њему је наведен и дио који се односи на избор чланова Предсједништва БиХ.

Управо се члан 8.1 ХДЗ-овог приједлога односи на избор чланова ове институције.

„Чланове Предсједништва Босне и Херцеговине који се непосредно бирају с територија Федерације Босне и Херцеговине - једног Бошњака и једног Хрвата - бирају бирачи уписани у Централни бирачки списак за гласање у Федерацији Босне и Херцеговине. Бирач уписан у Централни бирачки списак за гласање у Федерацији Босне и Херцеговине може гласати или за Бошњака или за Хрвата, али не за оба. Сви кандидати Бошњаци чине листу бошњачких кандидата. Изабран је бошњачки кандидат који добије највећи број гласова међу бошњачким кандидатима у Федерацији Босне и Херцеговине“, истиче се.

Потом се детаљно описује начин избора члана Предсједништва БиХ из реда хрватског народа.

Додик: Захтјеви оправдани, кладионицама није мјесто поред школа!

Додик: Захтјеви оправдани, кладионицама није мјесто поред школа!

„Сви кандидати Хрвати чине листу хрватских кандидата. Биће изабран онај који добије највећи укупан број гласова међу хрватским кандидатима у ФБиХ уз услов да је тај кандидат освојио највећи број гласова међу хрватским кандидатима у најмање три од пет кантона, и то: Херцеговачко-неретванском, Средњебосанском, Западнохерцеговачком, Кантону 10 и Посавском. Уколико кандидат који је освојио највећи број гласова у ФБиХ не задовољава наведени услов, узима се сљедећи кандидат с листе хрватских кандидата по броју гласова и тако до краја листе док се не пронађе кандидат који задовољава наведени услов“, наведено је у ХДЗ-овом приједлогу изборне реформе.

У случају да "хрватски кандидат није изабран у складу са претходним одредбама, онда је изабран кандидат који добије највећи укупан број гласова међу хрватским кандидатима у ФБиХ уз услов да је тај кандидат освојио највећи број гласова међу хрватским кандидатима у најмање два од пет поменутих кантона".

Фадил Новалић у затвору!

Фадил Новалић у затвору!

„Уколико кандидат који је освојио највећи број гласова у ФБиХ не задовољава наведени услов, узима се сљедећи кандидат с листе хрватских кандидата по броју гласова и тако до краја листе док се не пронађе кандидат који задовољава наведени услов“, наводи се.

Уколико ни то није испуњено онда је, како пише у ХДЗ-овом приједлогу, изабран кандидат који добије највећи укупан број гласова међу хрватским кандидатима у ФБиХ уз услов да је тај кандидат освојио највећи број гласова међу хрватским кандидатима у најмање једном од тих пет кантона.

„Уколико кандидат који је освојио највећи број гласова у ФБиХ не задовољава наведени услов, узима се сљедећи кандидат с листе хрватских кандидата по броју гласова и тако до краја листе док се не пронађе кандидат који задовољава наведени услов“, истакнуто је у приједлогу, преносе федерални медији.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:00 Серија: Авионџије (12+)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм