Мржња према Јеврејима

У ФБиХ расте антисемитизам

  • Извор: АТВ
  • 06.11.2023. 19:15

Мржња према Јеврејима све више расте у другом енититету. на скуповима подшке Палестини, чују се повици „Смрт Изралеу“ па су и сарајевски Јевреји у страху. На посљедице оваквих порука упозоравају у Републичком центру за истраживање рата.

"Нико од нас не жели да се сврстава на било чију страну у овом сукобу нити да бира стране. Поготово ми који смо прошли сав овај став и који смо страдали на све могуће начине не можемо никако да оправдавамо ове сукобе. Желимо да се што прије заврши. Међутим, оно што је примјетно је да је појачан сам утицај радикланих група кроз поруке антисемитизма које су често и насилног карактера", рекао је Виктор Нуждић, директор Центра за истраживање рата, ратних злочин аи тражење несталих.

Да су Јевреји непријатељи учи се и на факултетима. У центру подјећају да се о нетрпењивости према јеврејском народу читало и у посљератним часописима. Израел је углавном представњан као терористичка држава. У другом ентитету улице носе назив оних који су промовисали антисемитизам. 

"Ако ви имате ситуацију да вам Мустафа Бусулаџић, човјек који је инспиратор повезивања Ислама са нацистичком идологијом током Другог Свјетског рата на овим просторима. Ако његово име носи једна улица у Сарјаеву, каква је то порука? И каква је то порука младом свијету који данас испаљује те антисемитске поруке", рекао је Драгослав Илић, историчар у Центру за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Не тако давно хрватски члан бх Предсјендиштва који се барем формално тако представња, вријеђао је амбасадора Израела. Такве поруке не смију да долазе из БиХ, поручују у Републици Српској. 

"Подсјетићу вас на изјаве које је давао за Израелску амбасадорицу и Жељко Комшић. Не ваља да БиХ као постконфликтно друштво тако заузима ставове и да са мржњом улази у конфликт који се дешава на блиском истоку. То није добро за БиХ није добро и за наш систем помирења и заједничког живота овдје", рекао је Жељко Будимир, министар за научно-технолошки развој и високо образовање.

У Републичком центру за истраживање рата, упозорили су да су забрињавајуће поруке које долазе са скупова попут оних у Сарајеву и Зеници. У маси су се видјеле заставе Исила, Палестине и тзв. Армије БиХ.


Пратите нас и путем Вибера

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Витез Бенџи Голуб (12+)

    ''Филм: Витез Бенџи Голуб (12+)

  • 22:00 Серија: Преко Атлантика (12+)

    'Серија: Преко Атлантика (12+)

  • 23:00 Серија: 1994 (16+) (Р)

    ''Серија: 1994 (16+) (Р)

  • 01:00 Ноћни програм

    Ноћни програм