Mržnja prema Jevrejima

U FBiH raste antisemitizam

  • Izvor: ATV
  • 06.11.2023. 19:15

Mržnja prema Jevrejima sve više raste u drugom enititetu. na skupovima podške Palestini, čuju se povici „Smrt Izraleu“ pa su i sarajevski Jevreji u strahu. Na posljedice ovakvih poruka upozoravaju u Republičkom centru za istraživanje rata.

"Niko od nas ne želi da se svrstava na bilo čiju stranu u ovom sukobu niti da bira strane. Pogotovo mi koji smo prošli sav ovaj stav i koji smo stradali na sve moguće načine ne možemo nikako da opravdavamo ove sukobe. Želimo da se što prije završi. Međutim, ono što je primjetno je da je pojačan sam uticaj radiklanih grupa kroz poruke antisemitizma koje su često i nasilnog karaktera", rekao je Viktor Nuždić, direktor Centra za istraživanje rata, ratnih zločin ai traženje nestalih.

Da su Jevreji neprijatelji uči se i na fakultetima. U centru podjećaju da se o netrpenjivosti prema jevrejskom narodu čitalo i u posljeratnim časopisima. Izrael je uglavnom predstavnjan kao teroristička država. U drugom entitetu ulice nose naziv onih koji su promovisali antisemitizam. 

"Ako vi imate situaciju da vam Mustafa Busuladžić, čovjek koji je inspirator povezivanja Islama sa nacističkom idologijom tokom Drugog Svjetskog rata na ovim prostorima. Ako njegovo ime nosi jedna ulica u Sarjaevu, kakva je to poruka? I kakva je to poruka mladom svijetu koji danas ispaljuje te antisemitske poruke", rekao je Dragoslav Ilić, istoričar u Centru za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Ne tako davno hrvatski član bh Predsjendištva koji se barem formalno tako predstavnja, vrijeđao je ambasadora Izraela. Takve poruke ne smiju da dolaze iz BiH, poručuju u Republici Srpskoj. 

"Podsjetiću vas na izjave koje je davao za Izraelsku ambasadoricu i Željko Komšić. Ne valja da BiH kao postkonfliktno društvo tako zauzima stavove i da sa mržnjom ulazi u konflikt koji se dešava na bliskom istoku. To nije dobro za BiH nije dobro i za naš sistem pomirenja i zajedničkog života ovdje", rekao je Željko Budimir, ministar za naučno-tehnološki razvoj i visoko obrazovanje.

U Republičkom centru za istraživanje rata, upozorili su da su zabrinjavajuće poruke koje dolaze sa skupova poput onih u Sarajevu i Zenici. U masi su se vidjele zastave Isila, Palestine i tzv. Armije BiH.


Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: