ИДДЕЕА

У демантију нема деманта

  • Извор: АТВ
  • 30.05.2024. 19:15

Директору Агенције за идентификациона документа, евиденцију и размјену података БиХ не свиђа се како је АТВ извјештавала о електронском потпису и дигиталном идентитету грађана, сервисима које та агенција нуди на својој страници.

Послали су деманти у коме, у суштини, ништа од онога што смо писали, не демантују. На примјер, наводе да су ти сервиси у тестној фази, што смо рекли па је нејасно шта ту демантују.

Даље кажу да имају сертификат за то што раде и да су усклађени са стандардима, притом, не наводећи ништа о томе да смо ми говорили о власништву идентификационих података.

- Имајући у виду важећу постојећу законску регулативу и ЕУ директиве, ИДДЕЕА је провела комплетан процес међународне сертификације сопствених процеса и инфраструктуре који уређују ову област - кажу из ИДДЕЕА.

Подсјећамо да је овдје највећи проблем власништво идентификационих података. Такође, подсјећамо и да је министар унутрашњих послова Српске рекао, да ИДДЕЕА нема надлежност да се бави сервисима који су у директној вези са грађанима и њиховим личним подацима.

То раде МУП-ови Српске и другог ентитета. Директору ИДДЕЕА-е се не допада и што његову изјаву нисмо пустили да дуже траје у вијестима. Кад Алмир Бадњевић буде одлучивао о томе онда нека се пушта колико хоће, овако, на уређивачку политику АТВ-а неће и не може да утиче. Такође, кажу да нисмо схватили потпис у облаку. 

- Електронски потпис, електронски системи и пратећа инфраструктура налазе се искључиво на серверима ИДДЕЕА-е, односно, у сопственом власништву, без присуства било какве треће стране - додају из ИДДЕЕА.

Сходно овоме, наводе да је непримјерено што смо навели да постоји могућност крађе идентитета. Кажу у ИДДЕЕА-и да такве информације могу да узнемире јавност.

Ево и директору Бадњевићу питања; како они могу да потврде да до тога не може да дође? Каже, сервери су њихови? Па да ли ви знате шта све данас један солидан хакер може да уради без обзира гдје су сервери? Кажу, не постоји никаква могућност за то. Како знате? Ми нисмо ни рекли да се десило, већ да постоји могућност, док ви тврдите да манипулације нису могуће. Шта сте, више од тога, објаснили народу? Ништа.

Подсјећамо директора Бадњевића да је и министар унутрашњих послова Српске рекао да постоји могућност да дође до злоупотребе личних података. Дакле, АТВ је указала на потенцијалну опасност, као што је указао и МУП Српске и наши други саговорници, а неки од њих су рекли и да је ‘’можда дошло до крађе идентитета’’ и да све треба провјерити. Шта је ту спорно, нејасно је.

Подсјећамо и да је ИДДЕЕА управна организација у саставу Министарства цивилних послова у Савјету министара БиХ. 

- ИДДЕЕА је то објавила на својој страници и то је одлука која је противзаконита и противуставна и крши надлежности Републике Српске. То што су објавили на својој страници може довести до потенцијалне могућности злоупотребе личних података. Та одлука коју су донијели никада није дошла до Савјета министара нити се о њој расправљало и то је још један од механизама које они заобилазе да институције БиХ односно заједничке институције не одлучују о тако битним питањима. Ми ћемо у сарадњу са МУП-ом Српске и надлежним институцијама да предузмемо све потребне кораке који су неопходни да заштитимо наше институције, надлежности и грађане у Републици Српској - поручује Маријана Мојић, замјеник министра цивилних послова у Савјету министара.

На све ово, директор ИДДЕЕА-е би и да утиче на уређивачку политику АТВ-а па тражи да се деманти у комплету објави у вијестима, без допуна.

Можда би било добро да они мало допуне документа која шаљу јер реагују на прилог у вијестима од 27. маја, а деманти су написали 28.

Испратите барем кад, шта гледате јер 27. маја о ИДДЕЕА-и нисмо извјештавали. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Револуција 1917 (Р)

    ''Револуција 1917 (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.