IDDЕЕA

U demantiju nema demanta

  • Izvor: ATV
  • 30.05.2024. 19:15

Direktoru Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH ne sviđa se kako je ATV izvještavala o elektronskom potpisu i digitalnom identitetu građana, servisima koje ta agencija nudi na svojoj stranici.

Poslali su demanti u kome, u suštini, ništa od onoga što smo pisali, ne demantuju. Na primjer, navode da su ti servisi u testnoj fazi, što smo rekli pa je nejasno šta tu demantuju.

Dalje kažu da imaju sertifikat za to što rade i da su usklađeni sa standardima, pritom, ne navodeći ništa o tome da smo mi govorili o vlasništvu identifikacionih podataka.

- Imajući u vidu važeću postojeću zakonsku regulativu i ЕU direktive, IDDЕЕA je provela kompletan proces međunarodne sertifikacije sopstvenih procesa i infrastrukture koji uređuju ovu oblast - kažu iz IDDЕЕA.

Podsjećamo da je ovdje najveći problem vlasništvo identifikacionih podataka. Takođe, podsjećamo i da je ministar unutrašnjih poslova Srpske rekao, da IDDЕЕA nema nadležnost da se bavi servisima koji su u direktnoj vezi sa građanima i njihovim ličnim podacima.

To rade MUP-ovi Srpske i drugog entiteta. Direktoru IDDЕЕA-e se ne dopada i što njegovu izjavu nismo pustili da duže traje u vijestima. Kad Almir Badnjević bude odlučivao o tome onda neka se pušta koliko hoće, ovako, na uređivačku politiku ATV-a neće i ne može da utiče. Takođe, kažu da nismo shvatili potpis u oblaku. 

- Еlektronski potpis, elektronski sistemi i prateća infrastruktura nalaze se isključivo na serverima IDDЕЕA-e, odnosno, u sopstvenom vlasništvu, bez prisustva bilo kakve treće strane - dodaju iz IDDЕЕA.

Shodno ovome, navode da je neprimjereno što smo naveli da postoji mogućnost krađe identiteta. Kažu u IDDЕЕA-i da takve informacije mogu da uznemire javnost.

Еvo i direktoru Badnjeviću pitanja; kako oni mogu da potvrde da do toga ne može da dođe? Kaže, serveri su njihovi? Pa da li vi znate šta sve danas jedan solidan haker može da uradi bez obzira gdje su serveri? Kažu, ne postoji nikakva mogućnost za to. Kako znate? Mi nismo ni rekli da se desilo, već da postoji mogućnost, dok vi tvrdite da manipulacije nisu moguće. Šta ste, više od toga, objasnili narodu? Ništa.

Podsjećamo direktora Badnjevića da je i ministar unutrašnjih poslova Srpske rekao da postoji mogućnost da dođe do zloupotrebe ličnih podataka. Dakle, ATV je ukazala na potencijalnu opasnost, kao što je ukazao i MUP Srpske i naši drugi sagovornici, a neki od njih su rekli i da je ‘’možda došlo do krađe identiteta’’ i da sve treba provjeriti. Šta je tu sporno, nejasno je.

Podsjećamo i da je IDDЕЕA upravna organizacija u sastavu Ministarstva civilnih poslova u Savjetu ministara BiH. 

- IDDЕЕA je to objavila na svojoj stranici i to je odluka koja je protivzakonita i protivustavna i krši nadležnosti Republike Srpske. To što su objavili na svojoj stranici može dovesti do potencijalne mogućnosti zloupotrebe ličnih podataka. Ta odluka koju su donijeli nikada nije došla do Savjeta ministara niti se o njoj raspravljalo i to je još jedan od mehanizama koje oni zaobilaze da institucije BiH odnosno zajedničke institucije ne odlučuju o tako bitnim pitanjima. Mi ćemo u saradnju sa MUP-om Srpske i nadležnim institucijama da preduzmemo sve potrebne korake koji su neophodni da zaštitimo naše institucije, nadležnosti i građane u Republici Srpskoj - poručuje Marijana Mojić, zamjenik ministra civilnih poslova u Savjetu ministara.

Na sve ovo, direktor IDDЕЕA-e bi i da utiče na uređivačku politiku ATV-a pa traži da se demanti u kompletu objavi u vijestima, bez dopuna.

Možda bi bilo dobro da oni malo dopune dokumenta koja šalju jer reaguju na prilog u vijestima od 27. maja, a demanti su napisali 28.

Ispratite barem kad, šta gledate jer 27. maja o IDDЕЕA-i nismo izvještavali. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: