У чипсу са укусом говеђег меса, поријеклом из БиХ, утврђен је повишен ниво акриламида приликом граничних контрола при увозу у Хрватску, због чега постоји ризик од конзумације овог производа, објавила је Агенција за безбједност хране БиХ.
Ријеч је о чипсу од 160 грама бренда "Корн флипс" са бар кодом 3 871044 000496, којег је најбоље употријебити до 26. децембра.
Иницијалном процјеном ризика утврђено је да добијене вриједности указују на забринутост у погледу неопластичних ефеката, те да се ризик од конзумације предметног производа не може искључити.
Агенција за безбједност хране доставила је све расположиве информације на даље поступање мјеродавним инспекцијским тијелима у БиХ.
Акриламид је органски спој мале молекулске масе и високе топивости у води који настаје из материје аспарагин и шећера који су природно присутни у одређеној храни при њеној припреми на температурама које су више од 120 степени Целзијусових и уз мали дио влаге.
Тај спој углавном настаје у печеној или прженој храни богатој угљикохидратима која у сировом стању садржава његове прекурсоре, као што су житарице, кромпир, зрна кафе.
Информацију о присуству акриламида Агенција је запримила путем Система брзог узбуњивања за храну и храну за животиње.