У БиХ жива инфраструктура милитантног вехабијског покрета

  • Извор: АТВ
  • 28.03.2024. 19:30

У БиХ још постоје ћелије милитантног вехабијског покрета. Зато је веома битно превентивно дјеловање ради спречавања потенцијалних терористичких напада, порука је са 4. Међународног научног скупа "Савремени изазови и пријетње безбједности".

Важно је да безбједносне агенције на нивоу БиХ и полиција прате њихов рад. 

„С обзиром да у структури вехабијског покрета и тих невладиних организација су у добром броју заступљени борци 'Ел муџахида', одреда који је дјеловао у току рата и појединци су починили стравичне злочине, ритуално одсјецање главе заробљеним српским војницима, ми не можемо имати повјерење“, рекао је Предраг Ћеранић, декан Факултета безбједносних наука у Бањалуци. 

Русија је тренутно једини фактор који штити Балкан од Америке и њених савезника, сматрају стручњаци, којих је било и из земља чланица НАТО-а. 

 „Једини фактор који штити Балкан од Америке и Турске је Русија. Турска ће бити неутрална на Балкану и Црном мору зато што Русија има веома добре тактичке намјере“, навела је Дарина Григорова, професор на Софијском универзитету "Свети Климент Охридски".

Све више се за политичке циљеве користе и друштвене мреже, чуло се на скупу. Технологија је отишла толико далеко да се интернет у савременом добу користи и као начин промјене режима без испаљеног метка. 

„Морамо да будемо свјесни чињенице да се та предност технолошка користи данас од најмоћнијих земаља у сврхе њиховог наметања њихових вриједности, мијењања режима, изазивања нестабилности и тако даље“, казао је учесник научног скупа Стево Јаћимовски.

Скуп под називом "Савремени изазови и пријетње безбједности"  одржан је на Факултету безбједносних наука у Бањалуци. Учествовало је 86 учесника из шест земаља - Србије, Русије, Бугарске, Мађарске, Сјеверне Македоније као и БиХ.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)