U BiH živa infrastruktura militantnog vehabijskog pokreta

  • Izvor: ATV
  • 28.03.2024. 19:30

U BiH još postoje ćelije militantnog vehabijskog pokreta. Zato je veoma bitno preventivno djelovanje radi sprečavanja potencijalnih terorističkih napada, poruka je sa 4. Međunarodnog naučnog skupa "Savremeni izazovi i prijetnje bezbjednosti".

Važno je da bezbjednosne agencije na nivou BiH i policija prate njihov rad. 

„S obzirom da u strukturi vehabijskog pokreta i tih nevladinih organizacija su u dobrom broju zastupljeni borci 'Еl mudžahida', odreda koji je djelovao u toku rata i pojedinci su počinili stravične zločine, ritualno odsjecanje glave zarobljenim srpskim vojnicima, mi ne možemo imati povjerenje“, rekao je Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka u Banjaluci. 

Rusija je trenutno jedini faktor koji štiti Balkan od Amerike i njenih saveznika, smatraju stručnjaci, kojih je bilo i iz zemlja članica NATO-a. 

 „Jedini faktor koji štiti Balkan od Amerike i Turske je Rusija. Turska će biti neutralna na Balkanu i Crnom moru zato što Rusija ima veoma dobre taktičke namjere“, navela je Darina Grigorova, profesor na Sofijskom univerzitetu "Sveti Kliment Ohridski".

Sve više se za političke ciljeve koriste i društvene mreže, čulo se na skupu. Tehnologija je otišla toliko daleko da se internet u savremenom dobu koristi i kao način promjene režima bez ispaljenog metka. 

„Moramo da budemo svjesni činjenice da se ta prednost tehnološka koristi danas od najmoćnijih zemalja u svrhe njihovog nametanja njihovih vrijednosti, mijenjanja režima, izazivanja nestabilnosti i tako dalje“, kazao je učesnik naučnog skupa Stevo Jaćimovski.

Skup pod nazivom "Savremeni izazovi i prijetnje bezbjednosti"  održan je na Fakultetu bezbjednosnih nauka u Banjaluci. Učestvovalo je 86 učesnika iz šest zemalja - Srbije, Rusije, Bugarske, Mađarske, Sjeverne Makedonije kao i BiH.

Pratite nas i putem Vibera