Објављен трејелр

Турци снимили серију о Насеру Орићу, представљен као херој

  • Извор: Агенције
  • 27.08.2024. 14:59

Турска платформа за онлајн гледање Таби на својим друштвеним налозима објавила је трејлер за серију о озлоглашеном ратном команданту муслиманских снага у Сребреници Насеру Орићу.

У кратком синопсису је наведено да серија прати причу о “хероју који је промијенио ток рата у БиХ између 1992-95“.

Подсјећамо, Орић је био командант муслиманске војске у Сребреници и Подрињу и одговоран је за бројне злочине над Србима у том подручју.

Такође, лично је учествовао у неким од најсвирепијих ликвидацији српских цивила.

Из Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске поручили су да је серија о Орићу наставак величања добро познатих српских џелата,

"Баш нас интересује да ли су се Турци `сјетили` да у серију убаце и како Орић убија Србина Слободана Илића. Никакве серије неће избрисати чињенице да је Насер Орић био и остао злочинац, одговоран за смрт стотина Срба у Подрињу. Судови су га ослободили, али породице српских жртава му никада неће опростити", поручили су из ове организације, коментаришући најаву ове серије чији је трејлер објавила једна турска платформа за онлајн гледање.

Предсједник Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Братунац Радојка Филиповић рекла је да су њену породицу у црно завили Насер Орић и сљедбеници.

"За моју породицу кобан је био 14. децембар 1992. године, када су муслиманске снаге под командом Насера Орића упале у нашу кућу у Бјеловцу. Кренули су да убијају редом – и старо и младо, и мушко и женско, нису бирали. Када су побили све што се кретало, оне које су похватали одвели су у братуначке логоре", навела је Филиповићева за Вечерње новости.

Она је истакла да је посебну тортуру доживјела њена свекрва, која је враћена из логора након 56 дана, али је убрзо умрла.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић рекла је да је као човјек разочарана снимањем серије и одлуком да се величају ратни злочинци.

"Али не заборавимо да је Орић за бошњачки народ херој. И док размишљамо како овај потез осудити, паметније би нам било да мислимо како како да се саберемо", навела је Вулићева.

Она је истакла да Србима, када су сабрани и одлучни, нико и ништа не може и да српско јединство нико није побиједио.

"Нажалост, фали нам то јединство и док осуђујемо друге питам се зашто не промовишемо великане српског народа и зашто се стидимо својих хероја и заборављамо српске синове. До нас је", навела је Вулићева.

Према њеним ријечима, Бошњаци имају јединство и јасан став, па зато повратници у ФБиХ пролазе језиво, а најчешће премлаћени и измучени.

"А ми, шта радимо? Ширимо руке, праштамо и кажемо да свима желимо добро. Вера нас учи да праштамо, али не и да заборављамо", рекла је Вулићева.

Предсједник Скупштине републичке организације породица заробљених и погинулих бораца Бранимир Којић рекао је за београдску "Политику" да ће и ова серија, као и серија о Алији Изетбеговићу, глорификовати особе које су синоним за патњу и страдање, чиме ће културни дјелатници сијатинове анимозитете и етничке неспоразуме.

"Можда ћемо у тој серији видјети по којој цијени је муслиманима продаван килограм соли или брашна за вријеме рата, хоће ли се приказати атентати на неистомишљенике у сопственом народу? Да ли ће бити простора за сцену у којој Орић плаћа онима који су му доносили одсјечене српске главе као трофеје? Како ће бити приказани напади на сва српска села у Подрињу која су збрисана са лица земље? Да ли ће ауторима серије бити вриједно забиљешке да је Насер Орић судији Илићу лично ископао очи?", питао је Којић.

Он сматра да је донекле и праведно то што су Бошњаци спали на то да као хероја уздижу "курбан криминалца", који је у вријеме рата одређивао чак и цијене овнова.

"Видјећемо у каквом кадру ће бити хеликоптер када је Орић бјежао из Сребренице пре јула 1995. године, као и накнадни пробој муслимана, у којем њега нема, а на чијем челу се носи злато. Буду ли сцене проткане таквим херојством, први ћемо поздравити серију", рекао је Којић.

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцијенио је да је турска серија о Насеру Орићу, у којој је он представљен као херој, још једна у низу потврда да и у Турској, а не само у западним земљама, владају двоструки стандарди у односу на догађаје из деведесетих година прошлог вијека и у БиХ и на простору бивше Југославије.

Линта сматра да серија која ће ускоро бити емитована у продукцији Турске радио-телевизијске корпорације (ТРТ) није ништа ново, а још мање неочекивано када су у питању величање злочинаца и злочина над Србима и покушаји фалсификовања историје.

"Као што се у Хрватској ратни злочинци називају херојима, баш као и у Албанији када су у питању њихови сународници са Косова, тако се и у Турској, која је потпуно на страни муслимана у БиХ, ратни злочинци из тог народа представљају херојима и борцима за слободу", рекао је Линта Срни.

Он је истакао да је то лажни наратив, односно лажна матрица која доминира дуже од 30 година и у Турској и у западном дијелу међународне заједнице.

"Наравно, томе је допринио и политички суд Хашки трибунал, који је био инструмент западних центара моћи. Тај суд је својим пресудама верификовао ту безочну лаж о Србима као главним кривцима за ратове на простору бивше Југославије", указао је Линта.


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Револуција 1917 (Р)

    ''Револуција 1917 (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.