Objavljen trejelr

Turci snimili seriju o Naseru Oriću, predstavljen kao heroj

  • Izvor: Agencije
  • 27.08.2024. 14:59

Turska platforma za onlajn gledanje Tabi na svojim društvenim nalozima objavila je trejler za seriju o ozloglašenom ratnom komandantu muslimanskih snaga u Srebrenici Naseru Oriću.

U kratkom sinopsisu je navedeno da serija prati priču o “heroju koji je promijenio tok rata u BiH između 1992-95“.

Podsjećamo, Orić je bio komandant muslimanske vojske u Srebrenici i Podrinju i odgovoran je za brojne zločine nad Srbima u tom području.

Takođe, lično je učestvovao u nekim od najsvirepijih likvidaciji srpskih civila.

Iz Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske poručili su da je serija o Oriću nastavak veličanja dobro poznatih srpskih dželata,

"Baš nas interesuje da li su se Turci `sjetili` da u seriju ubace i kako Orić ubija Srbina Slobodana Ilića. Nikakve serije neće izbrisati činjenice da je Naser Orić bio i ostao zločinac, odgovoran za smrt stotina Srba u Podrinju. Sudovi su ga oslobodili, ali porodice srpskih žrtava mu nikada neće oprostiti", poručili su iz ove organizacije, komentarišući najavu ove serije čiji je trejler objavila jedna turska platforma za onlajn gledanje.

Predsjednik Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Bratunac Radojka Filipović rekla je da su njenu porodicu u crno zavili Naser Orić i sljedbenici.

"Za moju porodicu koban je bio 14. decembar 1992. godine, kada su muslimanske snage pod komandom Nasera Orića upale u našu kuću u Bjelovcu. Krenuli su da ubijaju redom – i staro i mlado, i muško i žensko, nisu birali. Kada su pobili sve što se kretalo, one koje su pohvatali odveli su u bratunačke logore", navela je Filipovićeva za Večernje novosti.

Ona je istakla da je posebnu torturu doživjela njena svekrva, koja je vraćena iz logora nakon 56 dana, ali je ubrzo umrla.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić rekla je da je kao čovjek razočarana snimanjem serije i odlukom da se veličaju ratni zločinci.

"Ali ne zaboravimo da je Orić za bošnjački narod heroj. I dok razmišljamo kako ovaj potez osuditi, pametnije bi nam bilo da mislimo kako kako da se saberemo", navela je Vulićeva.

Ona je istakla da Srbima, kada su sabrani i odlučni, niko i ništa ne može i da srpsko jedinstvo niko nije pobijedio.

"Nažalost, fali nam to jedinstvo i dok osuđujemo druge pitam se zašto ne promovišemo velikane srpskog naroda i zašto se stidimo svojih heroja i zaboravljamo srpske sinove. Do nas je", navela je Vulićeva.

Prema njenim riječima, Bošnjaci imaju jedinstvo i jasan stav, pa zato povratnici u FBiH prolaze jezivo, a najčešće premlaćeni i izmučeni.

"A mi, šta radimo? Širimo ruke, praštamo i kažemo da svima želimo dobro. Vera nas uči da praštamo, ali ne i da zaboravljamo", rekla je Vulićeva.

Predsjednik Skupštine republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca Branimir Kojić rekao je za beogradsku "Politiku" da će i ova serija, kao i serija o Aliji Izetbegoviću, glorifikovati osobe koje su sinonim za patnju i stradanje, čime će kulturni djelatnici sijatinove animozitete i etničke nesporazume.

"Možda ćemo u toj seriji vidjeti po kojoj cijeni je muslimanima prodavan kilogram soli ili brašna za vrijeme rata, hoće li se prikazati atentati na neistomišljenike u sopstvenom narodu? Da li će biti prostora za scenu u kojoj Orić plaća onima koji su mu donosili odsječene srpske glave kao trofeje? Kako će biti prikazani napadi na sva srpska sela u Podrinju koja su zbrisana sa lica zemlje? Da li će autorima serije biti vrijedno zabilješke da je Naser Orić sudiji Iliću lično iskopao oči?", pitao je Kojić.

On smatra da je donekle i pravedno to što su Bošnjaci spali na to da kao heroja uzdižu "kurban kriminalca", koji je u vrijeme rata određivao čak i cijene ovnova.

"Vidjećemo u kakvom kadru će biti helikopter kada je Orić bježao iz Srebrenice pre jula 1995. godine, kao i naknadni proboj muslimana, u kojem njega nema, a na čijem čelu se nosi zlato. Budu li scene protkane takvim herojstvom, prvi ćemo pozdraviti seriju", rekao je Kojić.

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocijenio je da je turska serija o Naseru Oriću, u kojoj je on predstavljen kao heroj, još jedna u nizu potvrda da i u Turskoj, a ne samo u zapadnim zemljama, vladaju dvostruki standardi u odnosu na događaje iz devedesetih godina prošlog vijeka i u BiH i na prostoru bivše Jugoslavije.

Linta smatra da serija koja će uskoro biti emitovana u produkciji Turske radio-televizijske korporacije (TRT) nije ništa novo, a još manje neočekivano kada su u pitanju veličanje zločinaca i zločina nad Srbima i pokušaji falsifikovanja istorije.

"Kao što se u Hrvatskoj ratni zločinci nazivaju herojima, baš kao i u Albaniji kada su u pitanju njihovi sunarodnici sa Kosova, tako se i u Turskoj, koja je potpuno na strani muslimana u BiH, ratni zločinci iz tog naroda predstavljaju herojima i borcima za slobodu", rekao je Linta Srni.

On je istakao da je to lažni narativ, odnosno lažna matrica koja dominira duže od 30 godina i u Turskoj i u zapadnom dijelu međunarodne zajednice.

"Naravno, tome je doprinio i politički sud Haški tribunal, koji je bio instrument zapadnih centara moći. Taj sud je svojim presudama verifikovao tu bezočnu laž o Srbima kao glavnim krivcima za ratove na prostoru bivše Jugoslavije", ukazao je Linta.


Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Revolucija 1917 (R)

    ''Revolucija 1917 (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.