Milorad Dodik

"Tragični jun 1992. vječno će ostati urezan u naše pamćenje, tih dana Mostar je gorio"

  • Извор: СРНА
  • 14.06.2022. 15:14

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da se srpski narod danas, 30 godina kasnije, sa tugom sjeća krvavog juna 1992. godine u Mostaru i dolini Neretve kada su hrvatske i muslimanske vojne formacije protjerale, zarobile i pobile veliki broj Srba, a njihovu imovinu bjesomučno palili.

"Tragični jun 1992. godine, kada su ljudi mučki odvođeni iz svojih domova, ostaće urezan u sjećanju ne samo mostarskih Srba, već cjelokupnog srpskog naroda, jer je tih dana Mostar gorio, gorjela je dolina Neretve i sve naše bogomolje - od Sabornog hrama Svete Trojice pa duž obale Neretve. Srbima su pokidali korijenje, ali ponosni kao što smo uvijek bili uspjeli smo da oživimo srpsku zajednicu na ovom području i obnovimo Sabornu crkvu koja se izdigla nad gradom na Neretvi i svjedoči o našem postojanju", istakao je Dodik.

On je rekao da je poražavajuće da se i 30 godina nakon jednog u nizu srpskih egzodusa, kada je sa svojih ognjišta pred najezdom hrvatskih i muslimanskih jedinica prognano više od 30.000 Srba, i strašnog zločina i dalje traga za posmrtnim ostacima naših sunarodnika.

"Svaki čovjek zaslužuje da dostojanstveno bude sahranjen, da mu se zna za grobno mjesto i da porodica može prislužiti svijeću, a mi zajedno sa njima treba da saznamo istinu o stradanju i da konačno nalogodavci i izvršioci ovih strašnih zločina završe pred licem pravde koje očigledno za nas nema ni u BiH ni u Haškom tribunalu", naglasio je Dodik.

On je istakao da je s toga veoma važno da njegujemo kulturu sjećanja, jer ako Srbi zaborave na svoje stradale - zaboravili su svoju prošlost, svoju slavnu istoriju, svoje pretke.

"Buna i Neretva kriju tajne, ali kad tad istina mora izaći na vidjelo i nijedan prećutni zločin neće ostati vječno takav. Radi naših stradalih predaka, radi naše budućnosti i naših potomaka moramo da pamtimo, ne smijemo i ne možemo da zaboravimo strašne zločine u Mostaru, Sarajevu, Tuzli, Sijekovcu, Kninu, Podrinju...

Izgleda da smo krivi samo zato što smo Srbi i što smo uvijek ponosno stajali na strani istine, pravde i slobode. Mi ćemo i dalje biti ponosni svoji na svome i čuvati Republiku Srpsku kao garanta našeg opstanka i našeg postojanja na ovim prostorima", rekao je Dodik povodom 30 godina od egzodusa i velikog stradanja Srba u dolini Neretve u proteklom građanskom ratu u BiH.

U junu 1992. godine, prilikom velike vojne akcije hrvatskih i muslimanskih jedinica od 7. do 26. juna došlo je do egzodusa i velikog stradanja Srba u dolini Neretve.