ЦИК БиХ

Сутра почиње изборна кампања и траје до 5. октобра

  • Извор: СРНА
  • 05.09.2024. 13:36

Изборна кампања за овогодишње локалне изборе 6. октобра почиње сутра и трајаће до 5. октобра у 7.00 часова ујутро када ће почети изборна тишина, саопштила је данас у Сарајеву предсједник Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ Ирена Хаџиабдић.

Хаџиабдићева је на конференцији за новинаре рекла да у току 30 дана, колико траје изборна кампања, политички субјекти на законом утврђен начин упознају бираче и јавност о својим програмима и кандидатима за локалне изборе.

Сви политички субјекти кампању могу проводити на цијелој територији БиХ, а надлежни органи су дужни обезбиједити слободу њиховог и кретања њихових бирача и присталица, као и равноправан третман у њиховим захтјевима да јавна мјеста користе у сврху кампање.

Додик: Ко у Српску долази са позиције силе, зна да ће му бити теже ако је народ јединствен

Додик: Ко у Српску долази са позиције силе, зна да ће му бити теже ако је народ јединствен

"Политички субјекти имају право водити изборну кампању у мирном окружењу, организовати и одржавати јавне субјекте, слободно износити своје ставове како би стекли подршку бирача, штампати и дијелити плакате и постере, те друге материјале у вези са изборном кампањом", додала је Хаџиабдићева.

Према њеним ријечима, политички субјекти су дужни обезбиједити равноправну промоцију кандидата оба пола у изборној кампањи.

У кампањи је забрањено уклањати, прекривати, оштећивати или мијењати штампане огласе, постере и друге материјале, а забрањено је и истицање, штампање и растурање изборних материјала у којима се жене и мушкарци представљају на стереотипан или понижавајући начин.

Влада Српске усвојила План стамбеног збрињавања за 2024. годину

Влада Српске усвојила План стамбеног збрињавања за 2024. годину

Изборни материјали, навела је Хаџиабдићева, не могу се постављати унутар или на зградама у којима су смјештени органи власти, јавним предузећима и установама, мјесним заједницама, вјерским објектима, на јавним путевима и јавним површинама осим на мјестима предвиђеним за јавно оглашавање.

"Политички субјекти су дужни све материјале кориштене у сврху изборне кампање уклонити 15 дана након дана избора", подсјетила је Хаџиабдићева.

Она је истакла да политичким субјектима и ангажованим у изборној администрацији није дозвољено ношење и показивање оружја на скуповима ни бирачким мјестима и њиховој околини, ометање скупова других политичких субјеката.

Такође, навела је, забрањено је пријетити присталицама других политичких субјеката, спречавати новинаре у обављању посла, обећавати новчану награду или другу материјалну корист у сврху добијања подршке бирача, подстицати на гласање лица која немају право гласа, подстицати лица да гласају више пута или у име другог лица.

Кроз прозор ушли у кућу и однијели 1.800 КМ

Кроз прозор ушли у кућу и однијели 1.800 КМ

Посебно је нагласила да није дозвољено злоупотребљавати дјецу у политичке сврхе.

"Забрана говора мржње односи се на цијели изборни период, не само на период изборне кампање", рекла је Хаџиабдићева, прецизирајући да се ради о говору који подстиче мржњу, дискриминацију, изазива страх или непријатељство.

Она је додала да је објављивање таквих садржаја у било ком виду строго забрањено, као и да је политичким субјектима забрањено износити лажне информације које могу угрозити изборни процес и дезинформисати бираче.

Предсједник ЦИК-а навела је да су за кршење изборних правила предвиђене казне до 30 хиљада КМ. "ЦИК може за одређене прекршаје уклонити кандидата са листе и поништити објаву учешћа политичког субјекта на изборима. Која ће од санкција бити изречена, зависи од тежине прекршаја и њихове учесталости", објаснила је Хаџиабдићева.

Пратите нас и путем Вибера