CIK BiH

Sutra počinje izborna kampanja i traje do 5. oktobra

  • Izvor: SRNA
  • 05.09.2024. 13:36

Izborna kampanja za ovogodišnje lokalne izbore 6. oktobra počinje sutra i trajaće do 5. oktobra u 7.00 časova ujutro kada će početi izborna tišina, saopštila je danas u Sarajevu predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH Irena Hadžiabdić.

Hadžiabdićeva je na konferenciji za novinare rekla da u toku 30 dana, koliko traje izborna kampanja, politički subjekti na zakonom utvrđen način upoznaju birače i javnost o svojim programima i kandidatima za lokalne izbore.

Svi politički subjekti kampanju mogu provoditi na cijeloj teritoriji BiH, a nadležni organi su dužni obezbijediti slobodu njihovog i kretanja njihovih birača i pristalica, kao i ravnopravan tretman u njihovim zahtjevima da javna mjesta koriste u svrhu kampanje.

Dodik: Ko u Srpsku dolazi sa pozicije sile, zna da će mu biti teže ako je narod jedinstven

Dodik: Ko u Srpsku dolazi sa pozicije sile, zna da će mu biti teže ako je narod jedinstven

"Politički subjekti imaju pravo voditi izbornu kampanju u mirnom okruženju, organizovati i održavati javne subjekte, slobodno iznositi svoje stavove kako bi stekli podršku birača, štampati i dijeliti plakate i postere, te druge materijale u vezi sa izbornom kampanjom", dodala je Hadžiabdićeva.

Prema njenim riječima, politički subjekti su dužni obezbijediti ravnopravnu promociju kandidata oba pola u izbornoj kampanji.

U kampanji je zabranjeno uklanjati, prekrivati, oštećivati ili mijenjati štampane oglase, postere i druge materijale, a zabranjeno je i isticanje, štampanje i rasturanje izbornih materijala u kojima se žene i muškarci predstavljaju na stereotipan ili ponižavajući način.

Vlada Srpske usvojila Plan stambenog zbrinjavanja za 2024. godinu

Vlada Srpske usvojila Plan stambenog zbrinjavanja za 2024. godinu

Izborni materijali, navela je Hadžiabdićeva, ne mogu se postavljati unutar ili na zgradama u kojima su smješteni organi vlasti, javnim preduzećima i ustanovama, mjesnim zajednicama, vjerskim objektima, na javnim putevima i javnim površinama osim na mjestima predviđenim za javno oglašavanje.

"Politički subjekti su dužni sve materijale korištene u svrhu izborne kampanje ukloniti 15 dana nakon dana izbora", podsjetila je Hadžiabdićeva.

Ona je istakla da političkim subjektima i angažovanim u izbornoj administraciji nije dozvoljeno nošenje i pokazivanje oružja na skupovima ni biračkim mjestima i njihovoj okolini, ometanje skupova drugih političkih subjekata.

Takođe, navela je, zabranjeno je prijetiti pristalicama drugih političkih subjekata, sprečavati novinare u obavljanju posla, obećavati novčanu nagradu ili drugu materijalnu korist u svrhu dobijanja podrške birača, podsticati na glasanje lica koja nemaju pravo glasa, podsticati lica da glasaju više puta ili u ime drugog lica.

Kroz prozor ušli u kuću i odnijeli 1.800 KM

Kroz prozor ušli u kuću i odnijeli 1.800 KM

Posebno je naglasila da nije dozvoljeno zloupotrebljavati djecu u političke svrhe.

"Zabrana govora mržnje odnosi se na cijeli izborni period, ne samo na period izborne kampanje", rekla je Hadžiabdićeva, precizirajući da se radi o govoru koji podstiče mržnju, diskriminaciju, izaziva strah ili neprijateljstvo.

Ona je dodala da je objavljivanje takvih sadržaja u bilo kom vidu strogo zabranjeno, kao i da je političkim subjektima zabranjeno iznositi lažne informacije koje mogu ugroziti izborni proces i dezinformisati birače.

Predsjednik CIK-a navela je da su za kršenje izbornih pravila predviđene kazne do 30 hiljada KM. "CIK može za određene prekršaje ukloniti kandidata sa liste i poništiti objavu učešća političkog subjekta na izborima. Koja će od sankcija biti izrečena, zavisi od težine prekršaja i njihove učestalosti", objasnila je Hadžiabdićeva.

Pratite nas i putem Vibera