Сарајево

Суђење Додику политичка лакрдија

  • Извор: АТВ
  • 18.10.2023. 19:32

Процес пред Судом Бих против предсједника Милорада Додика је чиста лакрдија. И то да би се нанијела штета Републици Српској.

Тако нешто нема нигдје на свијету-поручује премијер Радован Вишковић. У БИХ каже не владају закони и не важе устави. Предсједнику се каже суди, само јер је радио свој посао.

"Овдје имате политичко суђење да се уклони Милорад Додик са политичке сцене и нанаесе штета Републици Српској ако то некоме није јасно, онда стварно немамо о чему причати када говорите о судијама, скоро да је немогуће у правној пракси, да имате тужиоца Бошњака и судију Бошњака, то је она народна кадија те тужи, кадија ти суди", каже премијер Радован Вишковић.

Већ на самом почетку показано је да је одбрана ускрађена за своја права, Предсједник се изјаснио да оптужницу не разумије али да то и образложи, прилику није добио.

Судија Јасмина Ћосић Дедовић ускратила му је да говори, што је образложила тиме да не може јер има браниоца што такође није тачно, поручује Милорад Којић.


"Аутопревоз" спреман на компромис, Град не

"Нису дали могућност образложења већ је она то констатовала по службеној дужности што има право, ако се не изјасни о кривици али предсједник Републике се почео изјашњавати у смислу неразумијевања оптужнице она га је прекунула и констатовала да се изјашњава да није крив дакле није процес још ни почео а већ се не дозвољава да учествују у овој фази", рекао је Којић, посланик СНСД-а у ПД ПС БиХ.

Суд и Тужилаштво БИХ крше људска права и слободе. Поступају по непостојећим одредбама Кривичног закона-сматрају и правници.

Кривично дјело које се предсједнику Српске ставља на терет није ни постојало у тренутку да је он извршавао своју уставну обавезу, за коју му се сада суди.

Објашњавају и да би се се неко казнио потребно је да је то кривично дјело прописано законом што у конкретном случају није.

"Непостојеће кривично дјело 'неизвршавање одлука високог представнка', по основу којег се води кривични поступак, нити је прописано законом, јер нико сем Парламентарне скупштине БиХ не може доносити и мијењати законе, нити је оно постојало у вријеме када је предсједник извршавао своју уставну дужност потписивањем указа", наводи се.


Додик: Циљ монтираног судског процеса - рушење уставног капацитета Српске

Додик: Циљ монтираног судског процеса - рушење уставног капацитета Српске

Правници из Српске су става да је процес у Суду БиХ врућ камен у рукама правосуђа а да је то резултат чињенице да је овдје све политика. Несумњиво је кажу и да се стекао утисак да је у Суду постојала намјера да се процесна радња што прије заврши јер се очигледно некоме жури па се тако већ у новембру може очекивати или припремно рочиште или сам почетак суђења.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Серија: Црна Гуја (12+) (Р)

    ''Серија: Црна Гуја (12+) (Р)