Sarajevo

Suđenje Dodiku politička lakrdija

  • Izvor: ATV
  • 18.10.2023. 19:32

Proces pred Sudom Bih protiv predsjednika Milorada Dodika je čista lakrdija. I to da bi se nanijela šteta Republici Srpskoj.

Tako nešto nema nigdje na svijetu-poručuje premijer Radovan Višković. U BIH kaže ne vladaju zakoni i ne važe ustavi. Predsjedniku se kaže sudi, samo jer je radio svoj posao.

"Ovdje imate političko suđenje da se ukloni Milorad Dodik sa političke scene i nanaese šteta Republici Srpskoj ako to nekome nije jasno, onda stvarno nemamo o čemu pričati kada govorite o sudijama, skoro da je nemoguće u pravnoj praksi, da imate tužioca Bošnjaka i sudiju Bošnjaka, to je ona narodna kadija te tuži, kadija ti sudi", kaže premijer Radovan Višković.

Već na samom početku pokazano je da je odbrana uskrađena za svoja prava, Predsjednik se izjasnio da optužnicu ne razumije ali da to i obrazloži, priliku nije dobio.

Sudija Jasmina Ćosić Dedović uskratila mu je da govori, što je obrazložila time da ne može jer ima branioca što takođe nije tačno, poručuje Milorad Kojić.


"Autoprevoz" spreman na kompromis, Grad ne

"Nisu dali mogućnost obrazloženja već je ona to konstatovala po službenoj dužnosti što ima pravo, ako se ne izjasni o krivici ali predsjednik Republike se počeo izjašnjavati u smislu nerazumijevanja optužnice ona ga je prekunula i konstatovala da se izjašnjava da nije kriv dakle nije proces još ni počeo a već se ne dozvoljava da učestvuju u ovoj fazi", rekao je Kojić, poslanik SNSD-a u PD PS BiH.

Sud i Tužilaštvo BIH krše ljudska prava i slobode. Postupaju po nepostojećim odredbama Krivičnog zakona-smatraju i pravnici.

Krivično djelo koje se predsjedniku Srpske stavlja na teret nije ni postojalo u trenutku da je on izvršavao svoju ustavnu obavezu, za koju mu se sada sudi.

Objašnjavaju i da bi se se neko kaznio potrebno je da je to krivično djelo propisano zakonom što u konkretnom slučaju nije.

"Nepostojeće krivično djelo 'neizvršavanje odluka visokog predstavnka', po osnovu kojeg se vodi krivični postupak, niti je propisano zakonom, jer niko sem Parlamentarne skupštine BiH ne može donositi i mijenjati zakone, niti je ono postojalo u vrijeme kada je predsjednik izvršavao svoju ustavnu dužnost potpisivanjem ukaza", navodi se.


Dodik: Cilj montiranog sudskog procesa - rušenje ustavnog kapaciteta Srpske

Dodik: Cilj montiranog sudskog procesa - rušenje ustavnog kapaciteta Srpske

Pravnici iz Srpske su stava da je proces u Sudu BiH vruć kamen u rukama pravosuđa a da je to rezultat činjenice da je ovdje sve politika. Nesumnjivo je kažu i da se stekao utisak da je u Sudu postojala namjera da se procesna radnja što prije završi jer se očigledno nekome žuri pa se tako već u novembru može očekivati ili pripremno ročište ili sam početak suđenja.

Pratite nas i putem Vibera

  • 07:00 Еmisija: ATV jutro

    Aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti iz zemlje i svijeta.

  • 09:00 Serija: Istine i laži (12+)

    'Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Krvavo cvijeće (R) (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.