Милорад Ковач

Суд БиХ: Свједочио Србин кога су тукли и везаног вукли трактором

  • Извор: СРНА
  • 29.05.2024. 17:34

Свједок Милорад Ковач говорио је данас у Суду БиХ на суђењу Зијаду Кадрићу и осталим оптуженим за ратни злочин над српским цивилима на подручју Високог о заробљеништву и премлаћивању његове породице у касарни "Ахмет Фетахагић", те како су га везаног вукли трактором као балван.

Свједок Тужилаштва испричао је како га је оптужени Асим Хамзић тукао у касарни "Ахмет Фетахагић".

Ковач је испричао да их је рат затекао у Граду код Високог и да је 26. јуна 1992. године са супругом, оцем и мајком одведен и затворен у касарну.

Он је навео да војници приликом одвођења из куће нису ништа тражили од њих, а од наоружања је имао лични пиштољ и очеву ловачку пушку са дозволама, преноси "Бирн".

Ковач је испричао да су на почетку и мушкарци жене били заједно, те да су касније раздвојени.

- Онда је почело испитивање код Асима Хамзића у његовој канцеларији. Мене је испитивао за оружје, ударао ме по свим дијеловима тијела - рекао је Ковач на рочишту на којем се, осим Кадрића и Хамзића суди и Хајрудину Халиловићу, Миралему Ченгићу, Самиру Селимовићу и Амиру Муртићу.

Он је рекао да су у канцеларији тада били и Халиловић, Ченгић и Муртић, наводећи да су га ударали дршкама лопате и крампа и да су се сви изредали више пута. Описао је да су ударци били такви да се од њих скоро онесвијестио.

Ковач је испричао и да га је Мрчо почетком јула 1992. године одвео у његову кућу да тражи наоружање.

- Тјерао ме да копам земљу рукама, био сам завезан шпагом тако да нисам могао - рекао је Ковач.

Он је посвједочио да су му извјесни Мирсад Субаша и Халиловић, који су сјели у трактор, везали руке на "мртви чвор" и рекли да има шансе да преживи ако буде трчао, те да ће му, у супротном "само руке доћи до касарне".

- Ја сам био на земљи, он ме возио као отпад, као балван, као дрво - присјетио се Ковач и додао да ни сам не зна како је преживио.

Свједок је рекао да је у том логору остао до априла 1993. године.

Хамзић, Халиловић, Кадрић, Ченгић, Муртић и Селимовић оптужени су за ратни злочин над цивилима почињен у просторијама Полицијске станице Високо, Територијалне одбране Грачаница, те у заточеничком објекту-логору који се налазио у касарни "Ахмет Фетахагић".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 20:00 Имате ријеч са Милијаном Кос

    ''Ко? Шта? Када? Гдје? Зашто? Како? И ту се питања не заустављају - отворено и одважно.

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Ко те шиша

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)