Milorad Kovač

Sud BiH: Svjedočio Srbin koga su tukli i vezanog vukli traktorom

  • Izvor: SRNA
  • 29.05.2024. 17:34

Svjedok Milorad Kovač govorio je danas u Sudu BiH na suđenju Zijadu Kadriću i ostalim optuženim za ratni zločin nad srpskim civilima na području Visokog o zarobljeništvu i premlaćivanju njegove porodice u kasarni "Ahmet Fetahagić", te kako su ga vezanog vukli traktorom kao balvan.

Svjedok Tužilaštva ispričao je kako ga je optuženi Asim Hamzić tukao u kasarni "Ahmet Fetahagić".

Kovač je ispričao da ih je rat zatekao u Gradu kod Visokog i da je 26. juna 1992. godine sa suprugom, ocem i majkom odveden i zatvoren u kasarnu.

On je naveo da vojnici prilikom odvođenja iz kuće nisu ništa tražili od njih, a od naoružanja je imao lični pištolj i očevu lovačku pušku sa dozvolama, prenosi "Birn".

Kovač je ispričao da su na početku i muškarci žene bili zajedno, te da su kasnije razdvojeni.

- Onda je počelo ispitivanje kod Asima Hamzića u njegovoj kancelariji. Mene je ispitivao za oružje, udarao me po svim dijelovima tijela - rekao je Kovač na ročištu na kojem se, osim Kadrića i Hamzića sudi i Hajrudinu Haliloviću, Miralemu Čengiću, Samiru Selimoviću i Amiru Murtiću.

On je rekao da su u kancelariji tada bili i Halilović, Čengić i Murtić, navodeći da su ga udarali drškama lopate i krampa i da su se svi izredali više puta. Opisao je da su udarci bili takvi da se od njih skoro onesvijestio.

Kovač je ispričao i da ga je Mrčo početkom jula 1992. godine odveo u njegovu kuću da traži naoružanje.

- Tjerao me da kopam zemlju rukama, bio sam zavezan špagom tako da nisam mogao - rekao je Kovač.

On je posvjedočio da su mu izvjesni Mirsad Subaša i Halilović, koji su sjeli u traktor, vezali ruke na "mrtvi čvor" i rekli da ima šanse da preživi ako bude trčao, te da će mu, u suprotnom "samo ruke doći do kasarne".

- Ja sam bio na zemlji, on me vozio kao otpad, kao balvan, kao drvo - prisjetio se Kovač i dodao da ni sam ne zna kako je preživio.

Svjedok je rekao da je u tom logoru ostao do aprila 1993. godine.

Hamzić, Halilović, Kadrić, Čengić, Murtić i Selimović optuženi su za ratni zločin nad civilima počinjen u prostorijama Policijske stanice Visoko, Teritorijalne odbrane Gračanica, te u zatočeničkom objektu-logoru koji se nalazio u kasarni "Ahmet Fetahagić".

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 12:15 Dokumentarni program

    ''Dokumentarni program

  • 13:10 Еmisija: Narod priča (R)

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić.

  • 13:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Еmisija: Ćirilica (R)

    Provokativna pitanja i još provokativniji odgovori, bujica oprečnih stavova i reči, teorije i dokazi, neotkriveno – sve nosi urednički potpis Marića koji na interesantan način sučeljava različita mišljenja i ogoljava stvarnost.

  • 16:00 Serija: Ljubavni zalogaji (12+) (R)

    Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.