Митар Петровић

Суд БиХ осудио мртвог човјека

  • Извор: СРНА
  • 26.07.2024. 15:08

Митар Петровић из Брчког изјавио је да његов брат Стојан, коме је Апелационо вијеће Суда БиХ ове седмице потврдило првостепену пресуду од седам година затвора за силовање у Брчком 1992. године, није међу живима већ више од два мјесеца.

Митар Петровић је потврдио да је његов брат у ишчекивању да му се ријеши жалба којом је преко свог браниоца затражио укидање првостепене пресуде и поновно суђење, изненада преминуо 15. маја.

"Не улазим у то да ли закон дозвољава изрицање правоснажне пресуде или не оптуженицима који у међувремену умру, али могу рећи да би било коректно да је Суд претходно провјерио да ли је тај коме суди жив или није и да бар констатује у пресуди да је осуђени умро. То за мога брата више ништа не значи, али за његову породицу, која нема никакве везе са оним што му је стављено на терет, и те како је важно", рекао је Митар Петровић.

Он је додао да овакав однос Суда најбоље говори о "његовој озбиљности и колико грађани могу да вјерују у такву правосудну институцију".

Из Суда БиХ су раније навели да је отпремљена другостепена пресуда којом су као неосноване одбијене жалбе Тужилаштва БиХ и браниоца оптуженог, те је Петровићу због ратног злочина против цивилног становништва потврђена казна од седам година затвора.

Првостепеном пресудом из децембра прошле године Петровић је проглашен кривим да је у својству припадника полиције у Брчком силовао женску особу у јулу 1992. Године, преноси Срна.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.