Mitar Petrović

Sud BiH osudio mrtvog čovjeka

  • Izvor: SRNA
  • 26.07.2024. 15:08

Mitar Petrović iz Brčkog izjavio je da njegov brat Stojan, kome je Apelaciono vijeće Suda BiH ove sedmice potvrdilo prvostepenu presudu od sedam godina zatvora za silovanje u Brčkom 1992. godine, nije među živima već više od dva mjeseca.

Mitar Petrović je potvrdio da je njegov brat u iščekivanju da mu se riješi žalba kojom je preko svog branioca zatražio ukidanje prvostepene presude i ponovno suđenje, iznenada preminuo 15. maja.

"Ne ulazim u to da li zakon dozvoljava izricanje pravosnažne presude ili ne optuženicima koji u međuvremenu umru, ali mogu reći da bi bilo korektno da je Sud prethodno provjerio da li je taj kome sudi živ ili nije i da bar konstatuje u presudi da je osuđeni umro. To za moga brata više ništa ne znači, ali za njegovu porodicu, koja nema nikakve veze sa onim što mu je stavljeno na teret, i te kako je važno", rekao je Mitar Petrović.

On je dodao da ovakav odnos Suda najbolje govori o "njegovoj ozbiljnosti i koliko građani mogu da vjeruju u takvu pravosudnu instituciju".

Iz Suda BiH su ranije naveli da je otpremljena drugostepena presuda kojom su kao neosnovane odbijene žalbe Tužilaštva BiH i branioca optuženog, te je Petroviću zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva potvrđena kazna od sedam godina zatvora.

Prvostepenom presudom iz decembra prošle godine Petrović je proglašen krivim da je u svojstvu pripadnika policije u Brčkom silovao žensku osobu u julu 1992. Godine, prenosi Srna.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:42 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 19:49 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:50 Vremenska prognoza

    Pregled vremenskih i biometeoroloških prilika u zemlji i regionu.